BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A világ pisztolyainak fele amerikai kézben van

Egy globális jelentés szerint pusztán az amerikai igény növekedése 23 százalékkal emelte a kézifegyverek iránti keresletet az elmúlt évtizedben.

A 2009-es Small Arms Survey szerint a 2000 és 2006 közötti nemzetközi fegyvereladások növekedésének mintegy feléért az Egyesült Államok felel. Az amerikaiak jelenleg a világ teljes kézifegyverkészletének több mint felét birtokolják – írja az AP.

A jelentés szerint egyetlen más ország sem részesül a globális import több mint 4 százalékából. Továbbra is Ausztria a legjelentősebb eladó, 2000 óta 25 százalékkal több pisztolyt és revolvert adott el. Az export 75 százaléka az Egyesült Államokba és Kanadába irányul.

Az évtizede eleje óta több mint huszonnégyszeresére nőtt a horvát export értéke. A 2006-os 26 millió dolláros forgalom 98 százaléka az Egyesült Államokba irányult. A brazil és olasz gyártók szintén profitáltak a növekvő amerikai igényből.

A Genfben összeállított jelentés 53 ország vámhatóságainak adatait veti össze, eszerint a világon található összes kézifegyver és alkatrész értéke több mint 4 milliárd dollár. Keith Krause, a felmérés vezetője szerint a fegyverek iránti kereslet növekszik, a hajtóerőt pedig egyértelműen a kézifegyverek jelentik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.