BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az adóbevételek is apadnak

Féléves összehasonlításban már érződik a gazdasági válság az adó- és járulékbevételeken: az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) kimutatása szerint a szervezet kezelésében lévő adókból az év első hat hónapjában 3,7 százalékkal alacsonyabb összeg folyt be, mint a tavalyi év azonos időszakában. A 4113,3 milliárd forintos bevétel ugyanakkor nagyjából megfelel a pénzügyi kormányzat és az adóhatóság előzetes várakozásának.

Az egyes adónemeknél azonban különböző irányú folyamatok figyelhetők meg: visszaesés leginkább az általános forgalmi adóban (áfa), valamint a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adónemeknél tapasztalható. A személyi jövedelemadó (szja) terén a befizetések összege csökkent, az APEH által visszatérített adó ugyanakkor emelkedett, növelve ezzel az e soron mutatkozó mínuszt. Az áfában pedig mind a befizetések, mind a visszautalások volumene apadt 2008 első fél évéhez képest.

Meglepő ugyanakkor, hogy társasági adóból június végéig 245,9 milliárd forintot fizettek be a vállalkozások, ez 10,2 milliárd forinttal haladja meg 2008 első félévi adatát. Az állami bevételeket növelte az is, hogy ezzel párhuzamosan a visszaigényelt adó a tavalyi 30,5 milliárdról 5,2 milliárd forinttal, 25,3 milliárdra mérséklődött.

Ahogy korábban többször jelezték, az APEH arra törekszik, hogy ne csak a szolgáltatások bővítésével segítse az adózók jogkövető magatartását, hanem – a gazdasági recesszióra tekintettel – a bírságok kiszabása és a fizetési könnyítési kérelmek elbírálása során is méltányosan járjon el.

Mindezek mellett ugyanakkor nem lanyhul az adóhatósági szigor sem. Az adózók székhelyvizsgálata során az APEH az év első hat hónapjában 4859 adószámot függesztett fel, 5108 adózó adószámát pedig törölte. Az első fél évben a revizorok 149 ezer vizsgálatot fejeztek be, a megállapított nettó adókülönbözet megközelítette a 262 milliárd forintot.

Igaz, ebből június 30-ig „csak” 202 milliárd forintnyi adókülönbözet vált jogerőssé, ám már ez is közel ötödével haladja meg a tavalyi első félévi mértéket. Az év első felében az adóhivatal a 23 500 jogelőd nélkül újonnan alakult vállalkozás több mint negyedénél, 27 százalékánál végezte el a törvény által megkövetelt preventív vizsgálatot, a hátralékok behajtása ugyanakkor az idén nehezebben ment, mint tavaly. Annak ellenére, hogy az APEH több ilyen eljárást indított, a befolyt összeg csökkent.

A 2009-es év egyik újítása a köztartozásmentes adózók először február 10-én közzétett adatbázisa. Ebben akkor 5227 vállalkozás szerepelt, legutóbb azonban a „listázottak” száma már meghaladta a húszezret. Sikeres volt az új, egyszerűsített szja-bevallási lehetőség bevezetése is.

Az adóhatósághoz 341 500 erről szóló nyilatkozat érkezett be még tavasszal, az ezek alapján kiküldött bevallási ajánlatokból pedig június végéig – száz híján – 260 ezer bevallás érkezett vissza. Szintén az idén életbe lépett könnyítés, hogy az adózók maximum 4 hónapos pótlékmentes részletfizetési lehetőséggel élhetnek a százezer forintot el nem érő szja-fizetési kötelezettségükre. Ez július 5-ig mintegy 38 ezer adózónál talált halló fülekre, az érintett összeg pedig 1,6 milliárd forint felett jár.

Az e-ügyintézés terjedését mutatja, hogy a bevallások csaknem háromnegyedét az adózók az idén már elektronikus úton nyújtották be, a kontroll-adatszolgáltatásoknál pedig ez az arány a 99 százalékot is meghaladja. Az ügyfélszolgálatokon 8106 esetben éltek a bankkártyás befizetés lehetőségével, ez két és félszer több, mint tavaly ilyenkor.

Az adóhatóság fél éve számokban

12,7 millió bevallás

367 ezer társasági adóbevallás

8,2 millió kontroll-adatszolgáltatás

149 ezer befejezett ellenőrzés

202 milliárd forintnyi jogerős nettó adókülönbözet

2849 elektronikus árverés

Új ellenőrzési feladatok:

cégautóadó

a házipénztárak kezelése

az ingatlanforgalmazók illetékkötelezettségének változása

a bizonylatmegőrzési kötelezettség szélesedése

Forrás: APEH, VG-gyűjtés

367 ezer társasági adóbevallás

8,2 millió kontroll-adatszolgáltatás

149 ezer befejezett ellenőrzés

202 milliárd forintnyi jogerős nettó adókülönbözet

2849 elektronikus árverés

Új ellenőrzési feladatok:

cégautóadó

a házipénztárak kezelése

az ingatlanforgalmazók illetékkötelezettségének változása

a bizonylatmegőrzési kötelezettség szélesedése

Forrás: APEH, VG-gyűjtés -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.