BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Parragh: most minden "kicsinyesen zajlik" az országban

A Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) az érdekérvényesítő folyamatban a jövőben még aktívabb szerepet kíván betölteni - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MTI-nek, az MKIK elnöke nemrégiben vette át egy évre a GSZT soros elnöki posztját.

Elmondta: az eddig végzett munka folytonosságának biztosítása mellett erősíteni kívánják tevékenységükkel azt a szemléletet, hogy egy társadalomban nem csak politikai, hanem más szempontoknak is jelen kell lenniük a döntésekben.

A GSZT tervei között szerepel, hogy globális tudásra építve, más országok gazdasági és szociális bizottságaival közösen szakmai műhelymunka keretében megvitassák a jövőképet. Parragh László kifejtette: vannak olyan kihívások Magyarországon is, amelyet a hétköznapi pártpolitika színterén nem lehet megoldani.

Például meg kell fogalmazni az ország hosszú távú stratégiai célját, elemezni hogyan fog kijönni a válságból, milyen lesz a helyzete válság végén a környező országokhoz képest. "Hátra kell lépni három lépést, hogy legyen egy megfelelő rálátás a folyamatokra" - fogalmazott Parragh László, aki szerint most minden "kicsinyesen zajlik" az országban.

Az egész válságkezelés arról szól, mi lesz holnap, de hogy mi lesz egy év múlva, arra nincs a döntéshozóknak koncepciójuk. Magyarország kényszer hatására reagál a világ folyamataira, ahelyett, hogy proaktívan cselekedne - mondta Parragh.

A világ jelentős részében most sem válságról beszélnek, hanem átalakulásokról, amely minden területre hat. A GSZT-ben megfogalmazandó hosszú távú stratégia egy olyan civil vélemény lehetne, amelyet a következő kormány már konszenzusos kiindulásként használhatna - tette hozzá.

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság magyarországi partnereként 2004-ben alakult meg a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) konzultatív fórumként. A GSZT-nek tagjai az országos szakszervezetek, az országos munkaadói érdekképviseletek, a kamarák, a befektetői szféra, a civil szervezetek és a tudomány képviselői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.