BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fejlesztések, felújítási pénzek – Farag a kormány

Nemcsak a hazai fejlesztési, hanem kisebb felújítási pénzek és egyes beruházásokra vonatkozó pályázati források is részét alkotják annak a mintegy 50 milliárdos csomagnak, amely a jövő évi költségvetésben az önkormányzati elvonás egy részét érinti.

Úgy tudjuk, ezen kívül része lehet az önkormányzati forráselvonásnak a megyei önkormányzatok kiegészítő normatívája, valamint a települések oktatási normatívája is.

Mint ismert, a helyhatóságoknak 120 milliárddal jut kevesebb a 2010-es büdzsében, ennek része lenne az 50 milliárdos, illetve a megyéket érintő forráskivonás. Lamperth Mónika, az MSZP önkormányzati szakpolitikusa lapunknak elmondta, az 50 milliárd a kizárólag hazai forrásból finanszírozott fejlesztésekre vonatkozik, legfőképp a kistelepülések néhány milliós fejlesztéseit érintheti, az uniós pályázatokat nem.

Úgy tudjuk, megállapodás van abban is, hogy mely önkormányzati feladatokat hagynák el a jövőben. „Nyilvánvaló, hogy csak feladatelhagyással lehet forrást kivonni az önkormányzatoktól, de ezek pontosan még nincsenek beárazva” – közölte egyik forrásunk. Az MSZP költségvetési tervezéssel foglalkozó szakpolitikusai azt ígérik, az intézmények működőképességét nem fogják érinteni az elvonások.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.