BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsra jár a munkanélküliség

Tizenhárom éves csúcsra ugrott a munkanélküliség, 140 ezer ember került tavaly óta az utcára.

Az idei harmadik negyedévben 10,3 százalékra nőtt az állástalanok aránya – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző negyedévben még 9,6 százalékos volt a mutató, a szakértők pedig már nyárra számítottak a lélektani 10 százalékos határ megdőlésére.

Mivel korábban is 10 százalékos munkanélküliséget vártunk, egyáltalán nem eget rengető a most kijött adat – reagált Kovács Mátyás, a Raiffeisen elemzője. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a magas munkanélküliségi ráta a szezonalitásnak tudható be, hiszen az ősz, a rossz idő erősen lecsökkenti a turisztikai, a mezőgazdasági, valamint az építőipari szektor munkaerő-szükségletét. A szakértő szerint azonban sokkal meglepőbb az a tény, hogy a szezonalitást meghaladó mértékű csökkenés tapasztalható a foglalkoztatási adatokban, ez valószínűleg a belső fogyasztás erőteljes visszaesésének tudható be.

A munkanélküliség mélyrepülésének azonban még koránt sincs vége. Ez év végére 11 százalékos munkanélküliségi rátára számítunk, azonban csak a jövő év elején tetőzik, mintegy 11,5 százalékkal – vázolta a helyzetet Suppan Gergely. Az elemzők szerint jövő nyártól megindulhat egyfajta lassú mérséklődés. Addig viszont Kovács Mátyás szerint tűrni kell, hogy a vállalatok többsége még mindig a leépítések hatása alatt áll, vagyis további létszámcsökkentések várhatók.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.