BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Japán már legyőzte a válságot

A válságból való kilábalás biztos jeleit mutatja a japán gazdaság, amely a harmadik negyedévben, a július és szeptember közötti időszakban 1,2 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, éves szinten pedig 4,8 százalékkal gyarapodott.

A gazdasági elemzők ennél jóval kisebb, 0,7 százalékos növekedésre számítottak negyedéves összevetésben, illetve éves szinten 2,9 százalékos növekedést vártak. A kabinet felhívja a figyelmet arra, hogy ez a legmagasabb negyedéves gazdasági növekedés 2007 óta Japánban. A tavalyi év végén, illetve az idei év elején történt hirtelen GDP-csökkenés után a japán gazdaság immár az egymást követő második negyedévben növekszik.

Kan Naoto miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a meglepően magas növekedési mutatók a japán és a világgazdaság egyre biztosabb talpra állását tükrözik. Kan szerint a gazdasági növekedés alapvetően az export és a belső kereslet növekedésének tudható be. A gazdasági növekedés ütemét illetően Japán lekörözte a világ hat másik legfejlettebb gazdaságát.

Az Egyesült Államokban július-szeptember között 3,5, az eurozónában pedig 0,4 százalékos volt a GDP-növekedés éves összevetésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.