BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint egy éve nem látott jó hír az eurózónából

Az eurózóna ipari termelése 2008 májusa óta most először emelkedett, újabb bíztató jelet adva arról, hogy a kontinens gazdasága túljutott a mélyponton.

Az ipari termelést mérő PMI index a Markit elemző közlése szerint az augusztusi 49,3 pontról 50,7 pontra emelkedett. Ezzel április óta a legmagasabb szintet érte el a mutató, amely tavaly május óta most lépett át a pozitív tartományba – tudósít az AFP.

Az októberi növekedéssel immár harmadik hónapja javul az output és bár a mostani emelkedés a korábban jelzettnél gyengébb, még így is a legnagyobb ugrás 2008 januárja óta. Az új rendelések száma pedig 2007 augusztusa óta nem emelkedett ilyen erőteljesen, Franciaország és Németország 35-, illetve 26 havi rekordot döntött meg.

Az eurózóna országai közül csak Görögország, Írország és Spanyolország számolt be gyengébb megrendelési adatokról. Chris Williamson, a Markit vezető elemzője pozitívan értékelte az eredményt, de felhívta a figyelmet arra, hogy az ipari termelésben mutatkozó jelentős eltérések rossz hatással lehetnek a zónára. Az IHS Global Insight szakértője további növekedésre számít a negyedik negyedévben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.