BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Észak-Korea újraértékeli nemzeti valutáját

Száz az egyhez arányban újraértékelte nemzeti valutáját a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) - jelentette Phenjanból a Hszinhua (Xinhua) hírügynökség a koreai külügyminisztérium külföldi diplomáciai képviseleteknek kiadott szóbeli jegyzékére hivatkozva kedden.

Ez az első alkalom, hogy az elmúlt 17 évben a KNDK hozzányúl a vonhoz. A döntést Phenjanban nem indokolták.

A jelenleg használatban lévő bankjegyeket ezen a héten hétfőtől vasárnapig lehet kicserélni. A külföldieknek a váltáshoz be kell mutatniuk útlevelüket és más igazolásokat - tájékoztatott a külügyminisztérium.

Észak-Koreában eddig ötezres, ezres, ötszázas, kétszázas és ötvenes címletű bankjegy volt forgalomban, továbbá százas és ötvenes érme. Az új címletek egyelőre nem ismeretesek. 

Phenjan állami üzletei kedden reggel zárva voltak, a Hszinhua tudósítójának egy eladó elmondta, hogy csak a jövő héten nyitnak, miután az áruk új árát a kormány meghatározta.

A von 1947. december 6-án az addig használatos koreai jent váltotta fel. 1959-óta a KNDK hivatalos pénzneme, akkor ugyancsak 100:1 arányban újraértékelték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.