BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína feltartóztathatatlanul száguld

Novemberben az előző hónaphoz képest 19,2 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás Kínában és éves szinten 10,3 százalékos az emelkedés mértéke - tudatta az országos statisztikai hivatal Pekingben pénteken. Az ipari termelés 11 hónapos növekedése 0,9 százalékponttal haladja meg az első tíz hónapban mértet.

Októberben az emelkedés tavaly októberhez képest 16,1 százalékos volt. A nehézipari termelés 22,2 százalékos növekedést produkált, míg a könnyűipar 12,6 százalékkal nőtt. Tavaly novemberben - már a válság hatására - az ipari kibocsátás növekedési üteme 5,4 százalékra csökkent éves összehasonlításban.

A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a városi állóeszköz beruházások az év első 11 hónapjában 32,1 százalékkal nőttek és elérték a 16,86 ezer milliárd jüant (2,47 ezer milliárd) dollár.

Az emelkedés mértéke 5,3 százalékponttal magasabb mint a korábbi év azonos időszakában, de egy százalékkal alacsonyabb, mint amit az első tíz hónapban mértek.

A központi állami beruházások értéke éves összehasonlításban 16,4 százalékkal nőtt és megfigyelők szerint - bár lassuló ütemmel - de jövőre további növekedés várható. A helyi szintű beruházások közel 34 százalékos emelkedést mutatnak, ami a magántőke jelentős aktivizálódását jelzi.

Az új projektekre fordított összeg tavaly novembertől számítva 76,6 százalékkal nőtt, de az első tíz hónaphoz képes némileg (4,5 százalékkal) csökkent, ami némi óvatosságot jelez.

Az éves beruházások végösszegét a jellemzően optimista befektetői magatartás miatt 22 ezer milliárd jüanra teszi Csang Han-ja (Zhang Hanya), a Hszinhua hírügynökség által megkérdezett szakértő.

Egy másik elemző, Peng Ven-seng (Peng Whensheng) szerint a nagy összegű tőkeberuházások mintegy 7 százalékkal járulnak hozzá a 8,6 százalékos tervezett idei éves GDP növekedéshez, a fogyasztás 4 százalékkal, míg a nettó export 2,4 százalék mínuszt jelent majd.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.