BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még az idei hiánycél is hordoz kockázatot

Elhamarkodottnak gondolja Palócz Éva, a Kopint-Tárki Igazgatója a jövő tavaszi ERM-II csatlakozást.

Az euró előszobájában két év töltendő el, de szerinte ennyi idő alatt nem lehet teljesíteni az euróbevezetés feltételeit - hangzott el a kutatóintézet sajtótájékoztatóján. Az árfolyamrendszerben azonban a lehető legkevesebb időt érdemes eltölteni, mivel közben sérülékenyebb lesz a forint a spekulatív támadásokkal szemben. A kérdés a GKI-sajtótájékoztató apropóján merült fel, az ottani szakértők szerint ugyanis már jövő tavasszal bekövetkezhet az ERM-csatlakozás.

A Kopint idén 6,5 százalékos gazdasági zsugorodással, míg jövőre stagnálással kalkulál. A kedvezőtlen harmadik negyedévi tényszámok nyomán némileg visszavettek a növekedési prognózisból.

Az államháztartás idei 3,8 százalékos hiánycéljának teljesítését elsősorban a társasági adóbefizetések várttól esetleges elmaradása veszélyezteti - vélik a kutatóintézet szakértői.

Továbbra is súlyosak a feszültségek a TB egyenlegében, a járulékbefizetések lényegesen elmaradtak a tervezettől. 2010-re, a választási év miatt nem lehet megalapozott előrejelzést készíteni, mivel ma még nem ismeretes, milyen fiskális politikát fog folytatni a következő kormány. Minden egyéb feltétel változatlanága esetén 4-4,5 százalékos államháztartási hiány lenne várható 2010-ben.

A fogyasztói árindex jövőre az idei 4,2- 4,3 százalék után 3,5-4 százalékra süllyed. Ezen belül az első félévben még viszonylag magas, 5 százalék körüli lesz az árindex, amely a második félévben, az ÁFA-kulcs emelésének a bázisból való kikerülése után, 2,5 százalék körüli szintre esik vissza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.