BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OÉT: 73.500 legyen a minimálbér

A munkaadók és a munkavállalók is 73.500 forintos minimálbért javasoltak 2010-re a jelenlegi 71.500 forint helyett, a javaslat 3,9 százalékos infláció mellett megőrzi a minimálbér reálértékét - hangzott el az Országos Érdekegyeztető Tanács keddi plenáris ülésén.

A bértárgyalásoknál összefüggnek a tételek, s csak ekkor születhet megállapodás a minimálbérről, ha a többi kérdésben is létrejön az egyezség - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, aki szerint a munkavállalók számára elfogadható a minimálbér reálértékének megőrzése, de a szakmunkás bérminimumról tovább kell tárgyalni.

A munkaadók javaslata a minimális bérről megőrzi a keresetek reálértékét - közölte Dávid Ferenc. Az oldal szóvivője, a Munkaadók és Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a szakmunkás bérminimumra 89.000 forintot javasolt, s ezt szerinte két ütemben kellene elérni.

Csizmár Gábor, a kormányzati oldal szóvivője, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára azt javasolta, hogy január 1-től 89.000 forintra, július 1-től 90.000 forintra emelkedjen a szakmunkás bérminimum, noha a reálérték megőrzéséhez 90.800 forintos összegre lenne szükség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.