BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rosszul végződött a tél

A korábbi biztató jelek után elfogyott a lendület a magyar gazdaságból, és hosszabb idő után negatív eredménnyel zárt. A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) 0,11 százalékos csökkenést mutatott az előző hónaphoz képest februárban.

Ezzel hét hónap kisebb-nagyobb növekedése ért véget, legalábbis a felfrissített adatsor alapján. A januári adat még 0,15 százalékos emelkedést mutatott, utoljára 2009 júniusában volt a mostaninál kedvezőtlenebb hónap a hazai reálgazdaságban.
A friss negyedik negyedéves GDP-adat pozitív meglepetést okozott, ám a kilátások továbbra sem biztatók. Egyre több a kérdőjel a külső konjunktúra körül, míg a belföldi kereslet továbbra is alacsony szinten stagnál. Mindezek mellett azonban még a mostani gyenge eredménnyel is kijelenthető, hogy emelkedő trend kezd kibontakozni a gazdaságban. Hozzá kell azonban azt is tenni, hogy a kiindulópont az egy évvel korábbi meredek zuhanás miatt történelmileg alacsony szinten van, azaz messze járunk a válság előtti termelési szinttől.
A GYIA annak ellenére csökkent, hogy az összetevői közül több mutatott a növekedés, mint a csökkenés irányába. Hat részindikátor javult, míg négy romlott, de utóbbiak erőteljesebb hatást gyakoroltak. A magas januári infláció és a kamatcsökkenés folytatódása nyomán már negatív szintre csökkent a reálkamat, ez elméletileg ösztönzi a beruházásokat. Már második hónapja emelkedett a pénzkínálat, ez szintén az élénkülés jele.
A BUX még reálértéken is rendületlenül növekszik, és ugyancsak a növekedés irányába hatott a rövid és hosszú távú kamatok különbségének emelkedése. A reál típusú mutatók közül is kettő, a német üzleti várakozások, illetve a reálkeresetek is emelkedést mutattak a releváns időhorizonton, de csak visszafogott mértékben.
Folytatódott viszont a gépjárműhitelek állományának zsugorodása, amely a belföldi kereslet szűkülésének egyértelmű jele. Ugyanezt jelzi, hogy a nem élelmiszer-kiskereskedelem is jókora zsugorodást szenvedett el havi alapon.
A GYIA-mutatóra nézve azonban az ipari termelés zuhanása gyakorolta a legerőteljesebb hatást a legutóbbi, közel 6 százalékos mínusszal. A munkakeresés átlagos időtartama csak kismértékben emelkedett, ez azonban tovább húzta lefelé az összesített indikátort. Utóbbi mutatóban az idei évben elkerülhetetlennek látszik egy erőteljesebb romlás, mivel a korábbi tartósan munkanélküliek mellett a válság során állásukat elveszítők sem valószínű, hogy nagy számban el tudnak az idén helyezkedni.

Így készül a gyorsulási index

A gyorsulási irányadó (GYIA) egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló leading indikátor típusú mutató, amelyet a GDP-t jól előrejelző részindikátorokból hoztak létre.

A GYIA mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi, mivel az előbb említett jelzőszámok megfelelő idejű késleltetettjeit szerepelteti. Ennek az a gyakorlati haszna, hogy azonnali képet ad a hazai folyamatokról, míg a hivatalos statisztikai adatok nemritkán több hónap elteltével látnak csak napvilágot.

A GYIA mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi, mivel az előbb említett jelzőszámok megfelelő idejű késleltetettjeit szerepelteti. Ennek az a gyakorlati haszna, hogy azonnali képet ad a hazai folyamatokról, míg a hivatalos statisztikai adatok nemritkán több hónap elteltével látnak csak napvilágot. Rosszul végződött a tél -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.