BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az export húzta az ipari termelést januárban

Az exportértékesítés felfutás húzta januárban az ipari termelést, amely éves összehasonlításban 3,4 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt, havi szinten pedig 8,8 százalékkal emelkedett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett részletes adataiból.

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 januárjában 3,4%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 5,7%-kal nőtt. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 8,8%-kal emelkedett.

Az ipar 2010. januári termelésének és exportértékesítésének kedvezőbb alakulásában a 2009. decemberhez viszonyított növekedés mellett az előző évi alacsonyabb bázis hatása is érvényesül (utoljára a 2005. évi januári bázis volt még ennél is kisebb).

2010 januárjában az exportkereslet emelkedésének köszönhetően az ipari export 13,4%-kal nőtt 2009 azonos hónapjához mérten. Az exportértékesítés mintegy hattizedét a feldolgozóipar két alága adta. Az év első hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel egyharmadát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene számottevően, 23,9%-kal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás kivitele 18%-kal magasabb volt az előző év januárinál.

Az ipar januári belföldi értékesítése 12,6%-kal csökkent 2009 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első hónapjában 11,2%-kal elmaradtak a 2009. januáritól, ami nagyrészt a lakossági és a beruházási kereslet visszaesésével függ össze.
Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2010 januárjában a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 5%-kal nőtt. A csekély súlyú bányászat volumene gyakorlatilag a felére süllyedt
(50,8%), ebben a magas bázis is szerepet játszott. Az év első hónapjában az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 4,4%-kal alacsonyabb volt az előző év azonos időszakinál.
2010 első hónapjában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül hétben volumenbővülés figyelhető meg, elsősorban az exportra termelő vállalkozások körében.

A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés közel egynegyedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 21,7%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz mérten. Az alágon belül a legnagyobb növekedést az elektronikus fogyasztási cikk gyártása alágazatban regisztráltuk. A feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás kibocsátása is jelentősen, 21,4%-kal haladta meg a 2009. januárit. Az alág növekedését az alkatrészgyártás számottevő bővülése mellett a közútigépjármű-gyártás nagyobb mértékű emelkedése eredményezte – az előző évben ebben a szakágazatban 33%-os visszaesést mértünk. A harmadik legnagyobb súlyú alág, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,7%-kal csökkent, elsősorban az összes értékesítés kétharmadát adó hazai eladások visszaesése következtében. Számottevő volumenbővülés figyelhető meg a kisebb súlyú alágak közül a vegyi anyag, termék (23,2%), valamint a gyógyszer gyártásában (16,7%) is, főként az értékesítés kedvező alakulásának köszönhetően.
2010 januárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 6,4%-kal visszaesett 2009 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések kisebb mértékben, 2,9%-kal, az új belföldi rendelések jelentősen, 26,7%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 16,4%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.
Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2010 első hónapjában (10,3%-os létszámcsökkenés mellett) 15,6%-kal magasabb volt az előző év azonos időszakinál.

Az előző év azonos hónapjához viszonyítva az ipari termelés 2010 januárjában Magyarország öt régiójában bővült, a legnagyobb mértékben (8,5%) a Nyugat-Dunántúlon. Volumencsökkenést a Dél-Dunántúlon (0,8%), valamint a Dél-Alföldön (6%) regisztráltunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.