BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ipar: ígéretes kezdet

Részben a bázishatás miatt nagyon hullámzó lesz az idén a termelés alakulása. Az elemzők lényegesen kevésbbé derűsek, mint tavaly.

Bár jó hír, hogy az ipari termelés januárban – a kedden délelőtt közzétett előzetes KSH-adatok szerint – az előző hónaphoz képest 8,8 százalékkal nőtt, a kilátások az év egészére valójában kevésbé derűsek, mint korábban hittük.

Nagyjából így összegezhető az elemzők véleménye. 2009 első hónapjához viszonyítva egyébként csupán 3,4 százalékos a bővülés mértéke. Ennek hátterében a lassan magára találó német import állhat, mivel a belső fogyasztás továbbra is erős nyomás alatt áll.

A szakemberek arra számítanak, hogy az ipari termelésről szóló adatok az idén igen széles skálán fognak szóródni: egyes hónapokban igen komoly lesz a növekedés, máskor meg visszaeséssel számolhatunk. Ennek oka – a kereslet ingadozásán túl – a bázishatásban keresendő, vagyis abban, hogy tavaly a zuhanás sebessége is jelentős hullámzásokat mutatott az egyes hónapok között.

Ugyanakkor londoni elemzők szerint már kifelé haladunk a gazdasági válságból. Kelet-Európában már "látszik a fény az alagút végén", és a térség egészében az idén ismét gazdasági növekedés lesz - hangzott el a Fitch Ratings kedden Londonban rendezett éves helyzetértékelő konferenciáján. A cég szakértői szerint a görögországi fejlemények várhatóan nem okoznak érdemi késést az euróövezet bővítésében az eddig valószínűsített menetrendhez képest.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.