BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól fogadták a piacok a görög költségvetési szigorítást

Az euró erősödött, a görög államkötvények hozamprémiuma csökkent a szerdán bejelentett pótlólagos görög megszorítási csomag ismertetését követően.

A görög kormány összesen a görög GDP mintegy 2 százalékának megfelelő 4,8 milliárd euró pótlólagos költségvetési szigorítás mellett döntött, ez immár a harmadik megszorító csomag azóta, hogy fény derült a görög államháztartás tényleges helyzetére. A tervezett pótlólagos megtakarítások felét az állami kiadások csökkentése adja, a másik felét az adóemelés.

A görög kormányszóvivő a nap folyamán teljes egészében ismertette a takarékossági csomagot. E szerint az áfa legfelső kulcsa két százalékpontos emeléssel 21 százalékra, az alsóbb kulcsok 4,5 százalékról 5 százalékra, illetve 9-ről 10 százalékra módosulnak. Tovább emelik az üzemanyagok különadóját, így ebből 1,1 milliárd euró bevételre számítanak.

A közalkalmazotti túlmunka-kifizetések 30 százalékos csökkentésével, és az állami nyugdíjak egy évre történő befagyasztásával egészítik ki az eddig meghirdetett megszorításokat. A közalkalmazottak utazási költségeit is mérséklik, prémiumot pedig nem kaphatnak.

Bevezetnek egy jövedelemarányos 1 százalékos egyszeri hozzájárulást azon jómódúak számára, akik tavaly 100 ezer eurónál több jövedelemhez jutottak, ugyanakkor létrehoznak egy 45 százalékos jövedelemadó-sávot is a 100 ezer eurónál magasabb éves jövedelemmel rendelkezőknek.

Adót vetnek ki olyan luxuscikkekre, mint a 35 ezer eurónál értékesebb autók, valamint a jachtok és különösen értékes ékszerek. Utóbbi adóztatásának mikéntjét nem részletezték a csomagban.

Ezzel együtt egyszeri "társadalmi felelősségi hozzájárulást" vezetnek be azon ingatlanokra, amelyek évi 200 millió eurónál többet hoznak a tulajdonosoknak. Megadóztatják a nagy egyházi ingatlanokat és azokat a bevételeket is, amelyek az egyházi ingatlanok kereskedelmi célú hasznosításából erednek.

Az intézkedések valószínűleg megnyitják az utat egy esetleges uniós támogatás előtt, a kormányfő ugyanakkor a bejelentett pótcsomag kapcsán azt közölte: ha az EU most nem ad pénzügyi segítséget, Görögország a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) is fordulhat.

A bejelentett intézkedések nyomán jelentős enyhülés mutatkozott a pénzpiacokon: az euró mintegy 1,3640 dollárra emelkedett közvetlenül a hírt követően, a megelőző 1,3610 dollárról, és a 10 éves lejáratú görög és német államkötvények hozamkülönbözete 291 bázispontra csökkent a keddi 305 pontos hivatalos fixingről.

Ugyanakkor a lakossági tiltakozás továbbra is heves, az újabb megszorításcsomag a szakszervezetek álláspontja szerint olaj a tűzre: a közalkalmazottak vezető szakszervezete további tiltakozó akciókat jelentett be, és az új intézkedések elleni első megmozdulásként szerdán mintegy 500 nyugdíjas vonult fel Athén központjában.

Görögország az államcsődöt kockáztatja, ha nem hoz radikális pótlólagos intézkedéseket - figyelmeztetett kedden a görög kormányfő, hozzátéve, hogy országa "háborús" helyzetben van. Jeórjiosz Papandreu a parlamentben, pártja szocialista képviselői előtt beszélt, patetikusan hangsúlyozva, hogy további intézkedések szükségesek, és honfitársainak fájdalmas áldozatokat kell hozniuk, mivel az ország "a nemzeti túlélés harcát vívja". Hangsúlyozta: a kormány arra kényszerül, hogy minden görög hozzájárulását kérje, a közszolgálatban dolgozóktól pedig azt, hogy elégedjenek meg kevesebbel.

Görögországban hatalmasra, GDP-arányosan 12,7 százalékra duzzadt az államháztartási hiány tavaly, amit három év alatt fokozatosan akarnak csökkenteni az Európai Unió által előírt 3 százalékra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.