BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megugrott az eurózóna ipari termelése

Megerősödtek a gazdaság talpra állásába vetett remények Európában azt követően, hogy pénteken kiderült: két évtizede nem tapasztalt mértékben, 1,7 százalékkal nőtt az eurózóna ipari termelése januárban az előző hónaphoz képest.

Az Eurostat szerint utoljára 1990 januárjában mértek hasonlóan gyors növekedést hó/hó alapon. Éves összehasonlításban 1,4 százalékos emelkedést regisztráltak a tizenhat országot tömörítő euróövezetben, ez az első pozitív adat 2008 áprilisa óta. A kedvező számok utólag magyarázzák a váratlanul jó januári magyarországi ipari termelési adatot is, amelyet néhány nappal korábban tett közzé a KSH (VG, március 10., 2. oldal).
Elemzők szerint az eurózónában regisztrált kedvező adat annak a jele, hogy a 16 országot számláló övezet kilábalása a válságból kevésbé törékeny, mint ahogy számították. A vártnál nagyobb bővülésben szerepet játszott a hideg is: az energiatermelés 2,6 százalékkal nőtt 2009 decemberéhez képest.
„Változatlanul kérdéses, hogy a gazdaságélénkítő intézkedések fokozatos visszavonásával fennmarad-e az erőteljes kereslet az ipari termékek iránt” – mondta Howard Archer, az IHS Global Insight közgazdásza. Ben May, a Capital Economics elemzője abban bízik, hogy a várakozásokat felülmúló mutatók talán csökkentik a befektetők eurózóna iránti aggodalmait.
Az Európai Központi Bank a mostani adatok alapján már azt vizsgálja, milyen gyorsan vonhatja vissza a speciális, likviditásbővítő intézkedéseket. Ennek dacára várhatóan kitart a rendkívül alacsony, egyszázalékos kamatszint mellett 2010 derekáig. Eurostat, Reuters

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.