BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel "elárulta az eurót" - Sajtókörkép

Az Európai Unió vezetői megállapodást kötöttek Görögország megsegítéséről. Az EU és az IMF közösen von védőhálót az ország köré, Angela Merkel óhajának megfelelően. A német lapok ugyanakkor nem fogadták kitörő örömmel kancellárjuk sikerét.

Angela Merkel ma úgy nyilatkozott: az EU-IMF mentőcsomag elfogadása fontos nap az euró történetében, így ugyanis a szabadság és együttműködés sikereként létrejövő közös valuta hosszú távon is stabil maradhat – olvasható a Spiegelben. A mértékadó német lapok azonban szkeptikusan fogadták a megállapodást.

"A vaskancellár győzelmet aratott, de sok pajzs törik el a folyamat során" – fogalmazott a Handelsblatt pénzügyi lap, leszögezve, hogy Görögországnak most az IMF előtt kell fejet hajtania, ezt pedig sok európai rossz szemmel nézi. A lap hozzáteszi, hogy ezek után kérdéses, hogy egy német szakértő által vezetett EKB (Trichet mandátuma hamarosan lejár) többségi támogatást kap. Mint ahogy az Európai Valutaalap koncepciójának elfogadásának lehetősége is messze tűnt az európai konfliktus hatására.

A balközép Frankfurter Rundschau pedig egyenesen azt állítja, hogy Merkel elárulta az eurót azzal, hogy az IMF segítségét kérte. A lap szégyennek nevezte, hogy a kancellár gyakorlatilag a Valutalapot irányító Egyesült Államokat hívta a folyamatban. Ráadásul az újság szerint e konfliktus megfordította az EU-ban jellemző folyamatokat, így a krízis – a korábbi tapasztalatokkal ellentétben – nem az integráció irányába, hanem azzal ellentétesen mozdítja el a közösséget.

A Financial Times Deutschland szerint a megállapodás átmenetileg stabilizálja a "görög beteg" állapotát, de veszélybe sodorja az eurózónát. Akármilyen pénzügyi támogatást kap ugyanis Görögország, ezzel a közösség megsérti a maastrichti egyezményt. Új módszereket kell kidolgozni az euró stabilitásának biztosítására tudva, hogy Görögország példája megmutatta: tudatosan megsértheti a szabályokat egy állam.

A konzervatív Die Welt hasonló véleményen van és aláhúzza, hogy miközben Görögország megsértette a maastrichti egyezményt, Németország is az euró szellemével szemben cselekedett. Az erős ember taktikája nem csak akadályozza a további integrációt, de veszélybe sodor több évtizedes fejlődést is. "Biztosan van jobb megoldást, mint hogy a pénzt Északról Délre lapátoljuk, de Berlin nem nyitott a párbeszédre, nem ismeri el, hogy maga Németország is a probléma része.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.