BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyott esett az építőipar

Az építőipari termelés volumene 2010 januárjában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 13,5%-kal csökkent a 2009. januárihoz képest - közölte a KSH.

Szezonálisan kiigazítva a termelés – a decemberi 9,3%-os emelkedést követően – januárban 12,3%-kal alacsonyabb volt az előző havinál.

Az adatok elemzésénél figyelembe kell venni, hogy az építőipar januárban egy átlagos hónap termelésének általában mintegy 60%-át állíja elő. A termeléscsökkenésben ugyancsak szerepet játszott a 2010. januári időjárás, ami az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az előző évinél csapadékosabb és 0,8 Celsius-fokkal hidegebb volt.

Januárban a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Az építőipari termelés 13,5%-os mérséklődésén belül az épületek építése – a 2009. évi tendenciát folytatva – 21%-kal csökkent. Az egyéb
építményeken végzett munkák volumene kismértékben, 1,2%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Decemberhez viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 12,5%-kal, az egyéb építményeké 9,4%-kal csökkent.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza – termelése jelentősen, 28,1%-kal, az egyéb építmények építése ágazaté – ami ezen egyéb építmények szerkezetkész építését tartalmazza – 5,6%-kal maradt el a 2009. azonos időszakihoz
mérten. A speciális szaképítés ágazat – melynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – termelése 7,1%-kal
csökkent.

A januárban kötött új szerződések volumene 21,6%-kal magasabb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 3,4%-kal kisebb, az egyéb építmények építésére 43,4%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek. A jelentős növekedés autóút- és útépítésre kötött nagy értékű szerződéseknek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene jelentősen, 22,3%-kal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 25,9%-kal, az egyéb építményeké 18,9%-kal nőtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.