BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb kiábrándító számok

Míg 2009 végére szinte talpra állt az export, legalábbis a korábbi veszteségek nagyobbik részét ledolgozta, addig a beruházások mélyrepülésbe kezdtek. Pontosabban inkább súlyosbodott a jövőbeni növekedés szempontjából is fontos mutató alapján a helyzet. Az árak viszont még mindig nyomottak, de már vannak itt is emelkedésre utaló jelek.

Tavaly 8,6 százalékkal maradt el a beruházások volumene az előző évitől a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint. A tavalyi év utolsó negyede különösen gyenge adattal zárult, a 11 százalékos zsugorodásra szintén nem volt példa ebben az évtizedben. Ezen belül az építési beruházások 7,4 százalékkal estek vissza, a gép-berendezéseké pedig 15,5 százalékkal. A jelentősebb ágazatok közül a közigazgatásban volt a legnagyobb beruházás-visszaesés, a 35 százalékos zuhanásban az állami költekezés visszafogása tükröződik vissza, de a versenyszektor sem remekelt.
Az ipar termelői árindexe 0,6 százalékkal mérséklődött éves alapon januárban – derült ki a KSH adataiból. A belföldi értékesítési árak viszont ismét a pozitív tartományba kerültek éves alapon is. Az 1,6 százalékos drágulás ugyan nem számít soknak a fogyasztói árakhoz viszonyítva, de az ipar belföldi áraiban tavaly június óta nem volt ennél magasabb havi adat. Az összesített árindexben történt csökkenés az exportárak miatt következhetett be, mivel utóbbiak 2,7 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2009. januári szintnél.
Kisebb lett a tavalyi külkertöbblet az előzetesen közöltnél az adatok felülvizsgálata miatt: a KSH 3979 millió eurós 2009-es szufficitről számolt be. Az év során az export és az import is jókorát zuhant (12, illetve 17 százalékot). Ilyen mértékű eltérésre csak 2005-ben volt példa az utóbbi évtizedben. Decemberben már mindkét irányban emelkedett éves alapon a forgalom volumene, mégpedig jelentős mértékben: kifelé 15, befelé 7 százalékkal több áru érkezett, mint 2008 utolsó hónapjában. BD

VG-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.