BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Április végére összejön a hiány négyötöde

Májusban csekély mértékben nő a deficit - Kedvezőbb lett a márciusi egyenleg

Az éves hiány közel 82 százalékát éri el az államháztartási deficit május végére, legalábbis a PM mostani előrejelzése szerint. A kormányváltásra tekintettel a József nádor téren nem tettek közzé második féléves prognózist.

Kellemes csalódást okozott az előző hónapban az államháztartás, mivel a márciusi hiány 259,3 milliárd forint lett, míg a pénzügyi tárca előrejelzése alapján várt deficit 304,5 milliárd forint volt. Ennek hála az első negyedéves hiány is alacsonyabb, 609 milliárd forint lett, ami az egész éves deficit alig 70 százaléka – mutatott rá a PM szerda délelőtti tájékoztatóján Katona Tamás pénzügyi államtitkár.

Hozzátette: a PM nemrég juttatta el notifikációs jelentését Brüsszelnek. Eszerint javarészt teljesült a tavalyi hiánycél, igaz, a 3,9 százalék helyett a mutató végül 4 százalék lett. Könnyen lehet azonban, hogy a végleges szám mégiscsak hármassal kezdődik majd – fogalmazott Katona Tamás. Ennek oka: az önkormányzati szféra hiányadata még nem végleges, és a PM-ben egy igen óvatos – vagyis magas deficittel számoló – előrejelzést vettek figyelembe, aminél a tényleges szám akár alacsonyabb is lehet.

Az államtitkár megerősítette: önkormányzatok nélkül 3,3, azokkal együtt pedig 4 százalék lesz az államháztartás hiánya az idén a GDP arányában. Az eredményszemléletű mutató kapcsán a PM ragaszkodik a 3,8 százalékos célkitűzéshez is. Az első öt hónapban, vagyis május végére a deficit 719,4 milliárd forintot érhet el a PM számítása szerint, ami a GDP 2,7 százaléka.

Az éves várható egyenleg arányában ez az összeg 81,9 százalékot takar.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.