BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csaba László: lesz mozgástere a Fidesznek

A következő kormánynak lesz mozgástere az adócsökkentésre, a bürokrácia mérséklésére, a korrupció felszámolására és az államreformra – mondta az InfoRádiónak Csaba László, a Közép-Európai Egyetem közgazdász professzora.

Orbán Viktor helyesen tette, hogy az egészségügyet és a szociális reformot nem említette a prioritások között, ezeket a szférákat ugyanis csak növekedő gazdaságban lehet átalakítani – mondta az InfoRádiónak Csaba László közgazdász. A szakember szerint az IMF és az Európai Unió tolerálni fog egy, a mostaninál akár jóval magasabb államháztartási hiányt is annak érdekében, hogy az új kormány beindítsa az égetően szükséges strukturális reformokat.

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára épp egy szerdai sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy május végére 719,4 milliárd forint államháztartási hiány várható, ami az éves deficit 82 százaléka.

A Közép-Európai Egyetem közgazdász professzora hangsúlyozta: már ebben az évben is végrehajthat az új kabinet egy jelképes adócsökkentést, de a nagyobbra csak a 2011-es költségvetésben lesz mozgástere.

Békesi László volt pénzügyminiszter szerint viszont aki úgy akar adót csökkenteni, hogy nem csökkenti az államháztartás hiányát és kiadásait, az pillanatok alatt újra a csőd szélére juttatja az országot.

A Matolcsy György volt gazdasági miniszter által említett 4,5-6,5 százalék között deficitet Csaba László konzervatív becslésnek nevezte. Kiemelte, ha április végére a hiány 90-100 százaléka meglesz, akkor a 6,5 százalék a komolyan vehető adat, ami csak abból adódik, hogy bevalljuk azokat a tételeket, ami most nincs bevallva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.