BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína "bízik az euróban"

Az Európai Bizottság elnöke szerint Kína továbbra is bizalommal van az euró iránt, annak ellenére, hogy az európai valuta jegyzése csökkent, miközben tárgyalások folynak a Görögországnak nyújtandó pénzügyi segítségről.

José Manuel Barroso erről Pekingben nyilatkozott, ahol a kínai kormányfővel és más tisztségviselőkkel tárgyalt. Peking eddig tartózkodott attól, hogy nyilvános megjegyzést fűzzön az euró kurzusának alakulásához, ám a 2,5 trillió dollárra  becsült külföldi valutatartalékainak 20 százalékát euróban tartja. Barroso szerint Wen Jiabao nem vetett fel konkrét aggályokat az euróval kapcsolatban, de "figyelemmel követik a kérdést."

A Bizottság elnöke az AP jelentése szerint a világgazdaság egyenlőtlenségeiről, a klímaváltozásról és más kérdésekről is tárgyaltak. Barroso megerősítette, hogy szóba került a jüan árfolyama, de hozzátette, hogy nem gyakorolt nyomást Kínára a valuta felértékelése érdekében.

Ha továbbterjed a görög válság az eurózónán kívülre is, akkor azt nagy eséllyel újra megsínylik a magyar piacok - olvasható a Világgazdaság elemzésében. Abban viszont nem értenek egyet a szakértők, hogy mekkora az esélye egy újabb, több országot is érintő krízishullámnak. Habár az IMF-hitel és az elmúlt év során sikerrel végrehajtott devizakötvény-kibocsátások is Magyarország stabilitása mellett szólnak, sajnos az első pánikreakciók nem feltétlenül racionalitásukról híresek. A 2008. őszihez hasonló helyzet pedig újra előállhat, főként, ha a görög helyzet még rosszabbra fordul.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.