BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába termelünk többet, nem segít?

Az exportbővüléssel nem javul a büdzsé helyzete – PM: fokozni kell a szigort. Csak áttételesen, kismértékben javítja a költségvetés egyensúlyát, ha a bruttó hazai termék (GDP) a jelenlegi folyamatok szerint lesz nagyobb a várakozásoknál.

Bár a 2010-re korábban feltételezett recesszió a legújabb adatok szerint akár szerény növekedésbe is fordulhat, a kedvezőbb előrejelzés hátterében a külgazdasági kilátások javulása húzódik meg.

Márpedig a nettó export bővülése nem növeli meg érdemi mértékben a költségvetési bevételeket – derül ki a pénzügyi tárcánál a múlt hét végére elkészített átadás-átvételi dokumentációból is. Ismeretes: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss első negyedévi gyorsbecslése szerint a GDP éves alapon 0,1, az előző negyedhez képest pedig 0,9 százalékkal bővült. Ez jelentős előrelépés a korábbi várakozásokhoz képest, hiszen a Reuters felmérése szerint az elemzők éves alapon 2,1 százalékos csökkenésre számítottak.

Ebben szinte kizárólagos szerepe van annak, hogy a becsült árindexek alapján az első negyedévben a kivitel 16 százalék körüli mértékben nőhetett, így a PM a korábbi 5,5 helyett az év egészére már 6-8 százalékos exportbővülésre számít. (Az import szerényebb mértékben, 12-13 százalékkal nőtt az első negyedben.) Mindezek alapján a pénzügyi tárcánál úgy vélik, ez év egészében szerény – 0 és fél százalék közötti – ütemben ugyan, de már bővülhet a gazdaság.

„A nettó kivitel növekedése és a készletfeltöltés nem generál adóbevételeket, így a kedvező GDP-kilátások ellenére nem vált könnyebbé a költségvetési hiánycél betartása” – mutatott rá lapunk kérdésére Suppan Gergely , a Takarékbank elemzője is. Hozzátette: ehhez a belső fogyasztásnak is bővülnie kellene, ezt azonban meg kell előznie a foglalkoztatási helyzet számottevő javulásának.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.