BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adóváltozások egy hét alatt - Előnyben az egyenes ági rokonok

Az idén év közepétől élő, kilenc százalékpontos adóteher-csökkenésen túl a magyar vállalkozások 2010-ben egy további, átmeneti könnyítésben is részesülnek a kormánytól: a készülő adócsomag egyik rendelkezése gyakorlatilag már az első felére százmillió forintos nyereségig terjeszti ki a 10 százalékos társaságiadó-kulcs jelenleg 50 milliós limitjét.

Az Indexen megszellőztetett adócsomag-tervezet egyik paszszusa szerint a július 1-jei tervezett hatálybalépést figyelembe véve igen logikusan a második féléves adóalap 250 millió forintos részéig lehet érvényesíteni a tízszázalékos adókulcsot. Ez a beharangozott 500 millió forintos limit időarányos része. Nem esik át azonban hasonló felezésen az első féléves adóalap, vagyis a január 1. és június 30. közötti időszakra maradna az 50 millió forintos kitétel, a számszakilag várható 25 millió forint helyett. Ennek oka: a jogszabályok szerint 45 napot kell várni egy adótörvény elfogadása és annak hatálybalépése között, ha az tartalmaz az adózók szemszögéből hátrányos módosításokat. Bár az első féléves adóalap „időarányosítása” elvileg nehezen lenne kifogásolható, a Nemzetgazdasági Minisztériumban minden bizonnyal tartanak attól, hogy ezen az apróságon bukhat el a gyorsított hatálybaléptetés.

Ilyen buktatók azonban így is maradnak a törvénycsomagban. Az egyik aggályos pont, hogy az önkormányzatok már július 1-jétől megemelhetik a vállalkozások által fizetendő építményadót. Ennek hátterében az áll, hogy az adócsomagban szerepel az üdülők után fizetendő idegenforgalmi adó megszüntetése. A települések így mintegy 700 millió forinttól esnek el az év második felében, ezt az üdülőépületek utáni építményadó emelésével ellensúlyozhatnák. Bár valóban csak ellentételezésről van szó, a törvény szerint ugyanis az önkormányzatok nem szedhetnek be többet a kieső bevételnél, félő, hogy egy esetleges alkotmánybírósági próbán a „tehernövekedés” – pontosabban a 45 napos időtáv elmaradása – mégis kiverné a biztosítékot.

Valamennyi adózó számára kedvező változás, hogy az 500 millió forintos kedvezményes adóalaplimit az egyéni vállalkozóknál is életbe lép. A magánszemélyek annak örülhetnek, hogy ingatlan bérbeadása esetén a jövőben már ők is számolhatnak el értékcsökkenést. Megszűnik a vállalkozások kommunális adója, s a nagy teljesítményű személygépkocsik, a vízi és légi járművek után fizetendő adó is.

Egyenes ági rokonok esetében értékhatár nélkül illetékmentes lesz az öröklés és az ajándékozás, ám a házastársak, a mostohaszülők és -gyerekek, a nevelt gyerekek elveszítik illetékmentességüket, itt megszűnik a jelenlegi 20 millió forintos limit.

Az olyan, „macerásabb” módosítások, mint a bankadó vagy a háztartás körüli tevékenységek adómentessége, egyelőre nem szerepelnek a jövő héten a kormány elé kerülő csomagban. Ezek valószínűleg egy későbbi tervezetbe kerülnek be, a mostanit azonban a kabinet szándéka szerint már július 1-jével kihirdetnék. A törvényjavaslat sürgős tárgyalására tehát a jövő hét elején kerülne sor.

Büdzséhatás
Azt, hogy a társasági adó módosítása önmagában 70 milliárd forintos kieséssel jár az idén, már korábban bejelentette Kármán András szakállamtitkár. Ehhez a mostani törvénytervezetben szereplő átalakítások csak néhány milliárd forintot tesznek hozzá, így a csomag 75-80 milliárdot vonhat el a büdzsétől 2010-ben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.