BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért veszélyes a minimálbér megadóztatása?

Bár a Fidesz már körvonalazta adóelképzeléseit, a szakértők még mindig alapvető kérdésekben vitáznak. Nincs konszenzus a jó adóreformról, az eddigi viták gyenge alapokon nyugodtak, egy rossz reform pedig sokba kerülhet – figyelmeztetett Benczúr Péter, a Magyar Nemzeti Bank szakértője egy mai vitafórumon, amelyen több pénzügyi szaktekintély is részt vett.

A jó adórendszer nem szabad, hogy torzítsa a szereplők gazdasági döntéseit, igazságosnak kell lennie, és könnyen beszedhetőnek – foglalta össze az alapvető elvárásokat. Az első szempont a leghangsúlyosabb, emiatt, illetve ennek figyelmen kívül hagyása nyomán gyakran eltér a tervezettől az adóbevétel.

Nevezetesen, hiába emelkedik meg az adókulcs, az nem jelent arányosan magasabb adóbevételt, illetve fordított esetben a csökkentés adókiesést. Ez azért van, mert a szakértők szerint a munkavállalási hajlandóságot számottevően eltéríti az adókulcsok változtatása.

A kutatásokból kiderült például, hogy a minimálbér megadóztatása azért veszélyes, mert abban a rétegben, amelyre ez jellemző, amúgy is alacsonyabb az átlagosnál az aktivitás, és ezt még tovább csökkentené a lépés. Az okozott társadalmi költségek pedig még jelentősebbek lehetnek.

Az is jól szemlélteti a jelenséget, hogy a kutatók modellszámításai alapján akár majdnem négy százalékpontos növekedéskülönbség származhat abból, hogy milyen módon mérsékeljük a személyijövedelem-adót. A leggyengébb hatást akkor érhetjük el, ha egyenletesen csökkentjük az adókulcsokat, de az sem mindegy, hogy egy nullás kulcs, vagy adójóváírás formájában biztosítjuk az alacsonyabb keresetűek kisebb adóterhelését. Utóbbi esetben ugyanis még kedvezőbb gazdasági hatásra számíthatunk.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.