BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó erkölcsöt sértő jövedelem - A visszamenőlegesség kérdését rendezni kell

Az Országgyűlés honlapjára péntek este felkerült, a jó erkölcsbe ütköző végkielégítések megadóztatására vonatkozó módosító javaslatokban már kiküszöbölték a korábban kifogásolt elemeket - magyarázta Angyal József adótanácsadó a közrádiónak.

Egészen péntek estig nem volt egyértelmű ugyanis, hogy minden, a költségvetési szférában vagy állami tulajdonú szervezetnél dolgozó munkavállalóra vonatkozik-e, hogy 98 százalékos elvonással sújtanák a végkielégítéseket, a ki nem vett szabadság megváltását és a prémiumokat, mostanra azonban kiderült, hogy az alacsonyabb jövedelműeket ez nem érinti.

Nincs még megoldva azonban a visszamenőlegesség kérdése. A 98 százalékos adó ugyanis az év elejétől felvett juttatásokra vonatkozna, ennek megvalósításához azonban a jogalkotásról szóló törvényt kellene módosítani, amire még nem érkezett javaslat - hívta fel a figyelmet a szakember az MR1-Kossuth Rádiónak.

A visszamenőleges hatály fogalmát nem az alkotmány szabályozza, hanem a jogalkotásról szóló törvény, azaz ezt az alkotmánymódosítást még ki kell egészíteni a jogalkotásról szóló törvény módosításával, ami azt mondja ki, hogy visszamenőlegesen nem lehet kötelezettséget megállapítani. Ide még mindenképp be kell emelni egy kitételt, és akkor működhet a rendszer.

Angyal József azonban biztos abban, hogy a kormány megtalálja a módját a visszamenőleges hatály bevezetésének is, így emiatt sem támadható majd meg a módosító javaslatcsomag.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.