BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: Nem kell most folytatnunk az IMF-tárgyalásokat

A miniszterelnök Angela Merkel német kancellárral folytatott tárgyalását követően leszögezte, hogy a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti megállapodás októberig érvényes.

Orbán Viktor ma a német kancellárral való találkozást követően hangsúlyozta, hogy az idei évben a terveknek megfelelő, 3,8 százalékos lesz a magyar költségvetési hiány. A miniszterelnök hozzátette, hogy a következő év büdzséjéről egyeztetnek majd az Európai Unióval.

A Bloomberg tudósítása szerint berlini sajtótájékoztatóján Orbán kijelentette, hogy a jelenlegi IMF-megállapodás októberig érvényes, így nem szükséges most folytatni a tárgyalásokat a Valutaalap és a kormány között.

A miniszterelnök már korábban leszögezte: a Nemzetközi Valutaalap egyetlen konkrét várakozása a deficitet illeti, azt pedig a kormány jogában áll eldönteni, hogy ezt milyen módon valósítja meg.

Ugyanakkor a Költségvetési Tanács által szerdán közzé tett tanulmány szerint a tervezett adócsökkentés veszélyezteti a költségvetési egyensúlyt. A szakértői vélemények szerint a kormány által bevezetni kívánt adómérséklés veszélybe sodorhatja az elsődleges költségvetési egyensúlyt, mivel a kieső adóbevételeket semmi nem pótolja.

A magyar kormányfőt egyébként ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadás mellett fogadta a kancellári hivatal előtt ma délelőtt Angela Merkel német kancellár. Az Európai Unió diplomáciai szabályai szerint az ilyen jellegű, ünnepélyes köszöntés egy tagország miniszterelnökének egy másik tagállamban tett első hivatalos látogatásakor jár ki.

Az MTI értesülése szerint Angela Merkel és Orbán Viktor mindenekelőtt a nemzetközi gazdasági és pénzügyi válság leküzdését célzó erőfeszítésekről és az ezzel összefüggésben az Európai Unió előtt álló feladatokról folytat megbeszéléseket.

A magyar miniszterelnök tájékoztatja a kancellárt a gazdaság, illetve a költségvetés stabilizálását célzó kormányzati lépésekről, Magyarország szomszédsági politikájáról és nem utolsósorban a jövő év első felében esedékes magyar uniós elnökség legfőbb célkitűzéseiről.

Az elmúlt napok magyarországi fejleményei, a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap közötti tárgyalások felfüggesztése fényében rendkívül nagy érdeklődésre tart számot Orbán Viktor miniszterelnök berlini látogatásának második fontos programpontja, a politikával szoros kapcsolatban álló, de független, elemző és kutató intézetben, a Német Külpolitikai Társaságban (DGAP) tartandó, esti előadása a magyar gazdaságban, illetve társadalomban tervezett reformokról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.