BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szégyenpadon az éltanuló? Velünk statuál példát az IMF és az EU

Az eurózóna-tagokat sem kímélő büdzsédeficit-növekedés, valamint a magyar államháztartás évek óta húzódó rendbetétele húzódik meg – a konkrét nézeteltéréseken túl – annak hátterében, hogy a hét végén a felülvizsgálat lezárása nélkül távozott az unió és az IMF delegációja.

Bár hazánk az unió ötödik-hatodik legalacsonyabb költségvetési hiánnyal büszkélkedő országa, az úgynevezett túlzottdeficit-eljárás immár hatodik éve folyik Magyarország ellen, így nem meglepő, hogy a nemzetközi szervezeteknél – elsősorban az EU-nál – elszakadt a cérna. Úgy tűnik, jövőre „meg kell ugranunk” a 2,8 százalékos deficitet.

Sok tekintetben az időzítés sem szerencsés. A Görögországnak eddig 142,5 milliárd eurót hitelező EU–IMF páros a hazánkkal szembeni szigorral a mediterrán országnak, valamint többi adósának is üzen: nem lehet tovább halogatni a szerkezeti reformokat. A magyar kormánnyal folytatott tárgyalásokon is a fő kifogások között szerepelt a mélyreható átalakítások elmaradása. Míg egy vagy fél éve az IMF és az EU nagyobb eséllyel bólint rá egy valamivel nagyobb deficitre – bár az akkor még kormányra készülődő Fidesz által korábban emlegetett 5-7 százalék akkor is túlzásnak tűnt –, erre a jövőben hiba lenne építeni. Ez magyarázza azt is, amit a tárgyalásokat kommentáló szakemberek kiemeltek: nem az IMF, hanem az EU ragaszkodott inkább a korábbi célok valóra váltásához.

Annyiból nem a legrosszabbkor jött a tárgyalások megszakadásának híre, hogy a piacokon már éppen elültek a görög államcsőddel kapcsolatos félelmek.

A piac eközben megnyugodni látszott. A hétfőn egy éve nem látott mélypontra gyengülő forint árfolyama erősödött, a BUX 0,5 százalékos emelkedéssel zárt, de a tervezettnél 10 milliárd forinttal kevesebb magyar állampapír kelt csak el a tegnapi aukción.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.