BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Költségvetési Tanács: Kockázatok övezik az idei hiánycélt

Kockázatok övezik az idei hiánycélt, a következő években nem tartható a vállalás.

Jelentésében a Költségvetési Tanács az idei hiánycélt megvalósíthatónak tartja, de úgy véli, hogy azt számos kockázat övezi.

A 2011-es hiánycéllal kapcsolatban már nem ilyen bizakodó: a GDP bővülés 3 százalék lehet, ám így is negatívba fordul az elsődleges egyenleg. "A költségvetési pozícióromlás jelentős része technikai okkal magyarázható: a júliusi adócsomag 200 milliárd Ft-os nagyságrendű bevételnövelő elemével, a pénzügyi szervezetek különadójával – részletes törvényi előírások hiányában – 2010 után nem tudunk számolni."

A társasági adóbevételek csökkenése az egyenlegre negatív hatást gyakorol, a személyi jövedelemadó sávhatárának növelése 190 milliárd Ft-os egyenlegromlást okoz 2011-ben.

Az idén a GDP 4 százaléka, 2011-ben 4,2 százaléka és 2012-ben 3,4 százaléka lesz a költségvetési deficit mértéke. A GDP növekedése idén 1 százalék lehet, a következő években 3 százalék körüli bővüléssel számol a Költségvetési Tanács.

A Költségvetési Tanács úgy számol, hogy a háztartások fogyasztási kiadásai idén 3,2 százalékkal esnek vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva, a következő években már pozitív előjellel áll a mutató. 2011-ben 1,5 százalék, 2012-ben 2,8 százalék lehet a bővülés.

Az infláció folyamatos csökkenését vetítik előre: a 2010-es 5,1 százalék után 2011-re 3,4 százalékra csökkenhet a pénzromlás üteme, 2012-re 0,1 százalékponttal haladhatja meg az MNB 3 százalékos célját.

A versenyszférában dinamikusan nőhetnek a bérek a következő években, 4-5 százalék közötti lehet a bérnövekedés. A munkanélküliség stabilan magas szinten ragad be: idén 11,2 százalék, jövőre is 10 százalék felett lesz, csak 2013-ban szorul 9 százalék alá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.