BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem sokkolt a várva várt piaci adat

A becsült értéknél lassabban gyarapodott az Egyesült Államok gazdasága a második negyedévben. A GDP a korábban jelzett 2,4 százalék helyett 1,6 százalékkal bővült.

A bruttó hazai termék (GDP) 1,6 százalékkal bővült a második negyedévben az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma által pénteken közzé tett adatok szerint.

A korábbi becslések 2,4 százalékos növekedést jeleztek előre, melyeket jóval alul múlt a közzé tett adat. Azonban az elemzői vélemények még ennél is szerényebb, 1,4 százalékos növekedést vártak.

A felülvizsgált GDP-adatok növelik az elemzők aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy a gazdaság visszacsúszik a recesszióba. Nem kétséges, hogy a gazdaság elveszíti lendületét – mondta a Reutersnek Robert Dye a PNC Financial Sevices vezető közgazdásza. A szakértő szerint a gazdaság visszaesése ugyan lehetséges, de az szerinte nem fog több negyedéven keresztül tartani.

A piacok a hét utolsó kereskedési napján a Federal Reserve (Fed) elnökének esti beszédére várnak, addig alapvetően kivárásra, az árfolyamok iránytalan ingadozására lehet számítani. Az arany ára pénteken Ázsiában ismét emelkedett egy kissé, a befektetők aggodalmai miatt.  A Philip Futures elemzője korábban a Reutersnek nyilatkozva arról beszélt, hogy "ha a közzétett GDP-adat közel lesz az 1,4 százalékhoz, az meglehetősen negatív hatással lesz a piacra, és bizonyos igényt biztosíthat a menedéket jelentő arany számára".

Az olaj ára a kétnapos átmeneti erősödés után pénteken vélhetően a harmadik, árcsökkenéssel végződő hetet zárhatja az amerikai gazdaság gyengélkedésének hatására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.