BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félreértették Matolcsyt, nem lesz különadó

Semmilyen megszorító programot nem szükséges indítani amiatt, hogy a tavalyi államháztartási hiány magasabbnak bizonyult a korábban vártnál - jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken Brüsszelben.

Kifejtette, a 120-130 milliárd forintos többlethiányt olyan bevételi forrásokkal tervezik finanszírozni, mint a Mol 35 milliárd forintos többletbefizetése, az FHB 3,5 milliárd forintos kamatbefizetése, valamint a szén-dioxid-kvótából tervezett mintegy 30 milliárd forintos bevétel, amelyeket eredetileg jövőre vagy azt követően kívántak beszámítani. Már az idén felhasználható az állami vállalatok osztalékelőlege is - tette hozzá.

Most a Molt küldték padlóra

A Mol tájékoztatása szerint annak az összegnek a befizetésével, amelyet a miniszter említett, a társaság az Európai Bizottság egy korábbi döntésének tesz eleget. A brüsszeli bizottság nyár elején azért utasította a kormányt 112 millió eurónyi támogatás visszakövetelésére, mert megállapítása szerint egy 2005-ös megállapodás, valamint a magyar bányászati törvény 2008. évi módosítása olyan pénzügyi előnyt jelentett a Mol számára, amely az uniós állami támogatási szabályok értelmében nem élvezhet mentességet.

Magyarország mind az idei, mind a 2011-es hiánycélt tartani fogja – mondta Matolcsy György az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli találkozóját követően. A nemzetgazdasági miniszter szerint a hiány csökkentéséhez szükséges egy egyszeri kifizetés a Mol részéről, előzetes befizetések bizonyos állami vállalatoktól, valamint a széndioxid kvóták után járó térítés.

 

MTI Eco-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.