BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A távlatokra fókuszáltak

A kormány partnerként fogadja el a befektetőket, az ő véleményüket is kikérik

Az előjelekre rácáfolva nyugodt megbeszélést tartottak tegnap a magyarországi befektetők képviselői és a kormányzat delegáltja – derül ki a résztvevők által a Világgazdaságnak elmondottakból. Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdasági államtitkára lapunknak úgy fogalmazott: a befektetők részéről nagyon pozitív hozzáállást tapasztalt a megvitatott kérdések kapcsán. Takács János, a Befektetői Tanács társelnöke, egyszersmind az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója pedig azt húzta alá: komoly párbeszédet folytattak, csata pedig nem volt. Egyébként nem a Befektetői Tanács tartott ülést, hanem annak operatív bizottsága, Becsey Zsolt részvételével.

A tanácskozás után mind a két oldal azokra a kérdésekre helyezte a hangsúlyt lapunknak nyilatkozva, amelyekben vagy teljes vagy részleges egyetértésre jutottak. Csak a sorok között lehet kiolvasni, hogy azért voltak olyan felmerült témák, amelyeket eltérően látnak, illetve amelyek miatt némi „neheztelés” tetten érhető. Így például Takács János lapunknak hangsúlyosan beszélt arról, milyen örvendetes, hogy „a parlamenti választások után eltelt hét hónap erőfeszítései végre meghozták gyümölcsüket, és sikerült tárgyalóasztalhoz ülniük a befektetők képviselőinek a kormányzat magas rangú képviselőjével”. Azt is elmondta: „természetesen elhangzott egy sor, a befektetőket foglalkoztató probléma is, ám inkább csak a példák kedvéért, mivel meg szerették volna mutatni, hogy ők mit látnak, de a találkozónak nem volt feladata konkrét problémák orvoslása”. Becsey pedig arról beszélt, hogy a befektetők jelezték felé: voltak olyan lépések és kommunikációs megoldások, amelyeket megütközve fogadtak. A részletekbe azért túlságosan mélyen nem mentek bele, hiszen elsősorban a jövőről volt szó.

Az államtitkár kifejtette: amikor egy kormánynak gyorsan kell kezelnie a problémákat, s egy időben növekedést megalapozó intézkedéseket is szükséges hozni, akkor előfordulhatnak ilyen esetek. Ám a lényeg – s ezt egyébként egyöntetűen így látják a felek –, hogy meg tudtak állapodni a kapcsolattartásban, a konzultáció folytatásában. Ahogy Becsey fogalmazott: megállapodtak abban, hogy folyamatos lesz a párbeszéd a Befektetői Tanáccsal, miniszteri vagy még magasabb szinten. Emellett bevonják a befektetők képviselőit a 2011–12 utáni hoszszú távú tervek kidolgozásába, beleértve az Új Széchenyi-tervet is. Ez azt is jelenti – derült ki Takács szavaiból –, hogy a gazdaságot és a társadalmi fejlődést érintő stratégiai fontosságú témákban konzultálni fognak a befektetőkkel, akiknek lehetőségük lesz arra, hogy nemzetközi tapasztalatokból is leszűrhető megoldásokat javasoljanak többek között olyan kérdésekben is, mint például a foglalkoztatáspolitika. Még több területet említett Becsey, aki idesorolta az olyan perspektivikus kérdéseket, amelyekben kikérik a befektetők véleményét, mint a beszállító ipar fejlesztése, a kis- és középvállalatokkal kapcsolatos politika, a kutatás-fejlesztés erősítése, a vállalatok és a tudásközpontok közötti együttműködés mélyítése, a szakképzés. Azaz olyan kérdések sorához kérik a reálszféra véleményét, amelyek a magyar gazdaság hosszú távú versenyképességének a megalapozását segítik elő – mondta az államtitkár.

Becsey nagyon fontosnak nevezte azt is, hogy a befektetők felajánlották: segítenek abban, hogy reális Magyarország-kép alakuljon ki a világ nagy befektetési központjaiban. Takács ezzel kapcsolatban lapunknak hozzátette: örülnek, hogy a kormány kész elfogadni a befektetőket mint stratégiai partnereket, kihasználni az ebben a partnerségben rejlő erőt és lehetőségeket.
A befektetők egy konkrét felvetéséről is beszámolt lapunknak Takács. A Befektetői Tanács támogatja a Nemzeti Külgazdasági Hivatal felállítását, annak egyablakos rendszerét, helyesnek tartja a megismert kormányzati koncepciót, azt, hogy a gazdaság külföldi és belföldi, nagy és kicsi szereplőinek erős partnerét kívánják létrehozni. A befektetőket ugyanis motiválni is kell arra, hogy hozzanak újabb befektetéseket, s a hivatal egyik feladatává kellene tenni a befektetői bizalom helyreállítását. Hosszú távon a cél a kiszámíthatóság, a stabilitás és a hitelesség – húzta alá Takács János.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.