BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munkaerőpiac - Németország ujjong, az eurózóna sírhat

Tizennyolc éves mélypontra süllyedt a munkanélküliségi ráta novemberben, Németországban – számolt be a szövetségi munkanélküli hivatal.

A szezonális hatásoktól megtisztítva 9 ezer fővel 3,14 millióra csökkent a munkanélküliek száma. A Bloomberg által megkérdezett szakértők a közöltnél nagyobb mértékű, 20 ezer fős csökkenést vártak. A munkanélküliségi ráta maradt a korábbi 7,5 százalékos szinten.

Szezonális hatások nélkül 14 ezer fővel 2,93 millió főre csökkent a munkanélküliek száma. A regisztrált munkanélküliek száma novemberben először süllyedt 3 millió alá 1992 decembere óta.

A német gazdaságot súlyosan érintette a gazdasági válság, melyből idén kezdett kilábalni. Az eurózóna legnagyobb gazdasága a vártnál jobb gazdasági növekedést produkál, várhatóan Németország újra egyesítése óta nem látott ütemben bővülhet a gazdaság. A növekedés motorja az export, mely lassuló növekedést garantál a német gazdaságnak az idei évre. Az elemzők remélik, a rendkívül jó foglalkoztatottsági szint segít a belföldi kereslet fellendülésével.

Az euróövezet munkanélküliségi rátája összeségében az elemzői várakozásoknak megfelelően tovább nőtt. Az előző hónap 10,0 százalékáról 10,1 százalékra emelkedett a ráta. Az Európai Unió 27 tagálamában ennél alacsonyabb 9,6 százalék a munkanélküliek aránya, ami az előző hónaphoz viszonyítva nem változott.

A GFK piackutatói abból indulnak ki, hogy a német polgárok idén egyenként átlag 245 eurót (közel 70 ezer forint) szándékoznak költeni ajándékok vásárlására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.