BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem készül komoly reformokra Rousseff

Vállalkozásbarát reformokat ígért a megválasztott brazil elnök. Dilma Rousseff egy héttagú, az átalakulást segítő bizottság összeállítását jelentette be az elnökválasztás vasárnapi második fordulója után, amelyben a voksok 56 százalékát érte el. Mint elmondta: a csoportot egy befektetői körökben népszerűnek számító politikus, António Palocci volt pénzügyminiszter vezeti majd.

Inácio Lula da Silva elnök 2011. január 1-jén hivatalba lépő utódja előtt álló legnagyobb kihívás a reál árfolyama. A jelenleg kétéves csúcson jegyzett valuta gyengítése azonban Rousseff szerint kényes kérdés, mivel „a világ valutaháborúban áll”, a megoldás az egyes államok helyett a nemzetközi szervezetek kezében van. Nem véletlen, hogy még beiktatása előtt Lula elnök mellett részt vesz az egy hét múlva kezdődő szöuli G20-csúcson, amelynek várható fő témája éppen ez lesz.
Rousseff másik fő feladata az állami túlköltekezés visszafogása lesz.

Ezzel kapcsolatban a négy hónapos, ám a gazdasági terveket illetően nem túl sokatmondó kampány után a megválasztott elnök annyit emelt ki: a költségvetési stabilitás megteremtését a szociális kiadások fenntartásával együtt képzeli el. A Reuters elemzői szerint éppen ez adhat okot némi aggodalomra, hiszen azt jelzi, Rousseff nem készül radikális reformokra. Márpedig a túlburjánzó bürokrácia és a Lula nevéhez köthető, 20 millió embert érintő támogatási rendszer komoly teher a költségvetésnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.