BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a válságnak? Izmosodik Ázsia

Az ázsiai GDP adatok a válság végét jelzik: japán gazdaság a vártnál nagyobb gazdasági növekedésről számolt be 2010 második negyedévében, igaz a növekedés egyszeri tételeknek köszönhető – vélik az elemzők. India kétszámjegyű bővülésre számít néhány éven belül.

A japán GDP 0,9 százalékkal bővült a második negyedben mért 0,4 százalékkal szemben. Elemzők szerint mivel a kormány felfüggesztette az úgynevezett „zöld autókat” érintő állami támogatást, sokan vásároltak, ugyanez a helyzet a dohánytermékek értékesítése terén is, sokan előre vásároltak a jövedéki adóemelés előtt. A harmadik negyedévi japán növekedés erőteljesen a belföldi keresletre támaszkodott, ami azt sugallja, hogy a negyedik negyedben az export csökkenése miatt a növekedés várhatóan gyengébb lesz. A japán exportra ugyanis továbbra is negatívan hat az erős jen.

Indiában két éven belül két számjegyű gazdasági növekedéssel számolnak. Pranab Mukherjee pénzügyminiszter szerint az ország gazdasága rövidesen visszatér a 9 százalékos növekedéshez. Az idei második negyedben a GDP 8,8 százalékkal nőtt. India a második leggyorsabban növekvő gazdaság a világon Kína után. mögött.

Joseph Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a fejlődő országoknak határozottabb tőkepiaci politikára lenne szükségük, hogy megfelelően tudjanak gazdálkodni az országba érkező külföldi befektetésekkel, s hogy biztosítsák a pénzügyi stabilitást.

Néhány fejlődő ország, mint Brazília és Thaiföld már kellő lépéseket tette a likvid tőke drasztikus beáramlása ellen, főleg azután, hogy az Egyesült Államok jegybankja, a Federal Reserve (Fed) több száz milliárd dolláros kötvénykibocsátásról döntött, amely az elemzők véleménye szerint óriási inflációt gerjeszthet.

Stiglitz úgy véli, a fejlődő országoknak azért lesz nehéz dolguk, mert elsősorban a spekulációs tőkét kell kizárniuk az országból, a munkahelyeket teremtő – hosszú távú - befektetőknek továbbra is vonzó környezetet kell teremteniük. Néhány országnak, így például Indiának nincsenek tervei a működő tőkebeáramlás féken tartására, s a spekulációs befektetők – elsősorban ingatlanpiaci befektetők - komoly inflációt gerjeszthetnek az országban. Szerinte nem kétséges, hogy Indiának is Brazíliához és Kínához hasonló lépéseket kell tennie és nem érti, hogy az országban még vannak olyanok, akik kételkednek ebben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.