BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előnyére változik a cafeteria

A cafeteria világában összességében örömteli változásokat hoz a 2011-es év, hiszen e juttatások adóterhelése a jelenlegi 25-ről 19,04 százalékra csökken.

 Vagyis nemcsak érdemes jövőre is fenntartani ezeket a rendszereket, hanem kifejezetten megéri bővíteni, netán újonnan bevezetni is egy hasonló szisztémát. „A munkáltató szemszögéből százegységnyi bérkifizetés a juttatás szja- ás járulékterhei formájának függvényében jövőre 178 vagy 207 egységnyi költséget jelent, míg a cafeteria-rendszerek keretében ugyanez a mutató csupán 119 – szögezte le lapunk kérdésére Gyuricsku Eszter, a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zrt. adóosztályának igazgatója.


Hozzátette: a jelentős mértékű változások miatt fontos lehet a juttatások nyújtásának dátuma is, vagyis az, hogy az egyes cafeteriaelemek „átadására” a 2010. év végén vagy a 2011. évben kerül sor. Olyanra, hogy a munkáltató jobban jár akkor, ha a juttatás biztosítása már az idén megtörténik, csupán egy példa akad: az internetszolgáltatás. Itt ugyanis a jelenlegi adómentesség helyébe jövőre 19,04 százalékos adóterhelés lép. Ha tehát meg lehet oldani, hogy a jövedelem – például egyéves internet-előfizetés – megszerzésére még ebben az évben sor kerüljön, a juttatás ily módon adómentessé tehető. Minden más esetben azonban kifejezetten érdemes a jövő évre halasztani a cafeteria-juttatásokat, hiszen így érhető el számottevő adómegtakarítás – tanácsolja Gyuricsku Eszter.
Vannak azonban kisebb szigorítások is. Az üdülési csekk csak akkor adható a munkavállaló élettársának is, ha regisztrált élettársról (és így közeli hozzátartozóról) van szó. A helyi utazási bérletre vonatkozó számlát a munkáltató és nem a munkavállaló nevére kell kiállítani, ezzel szemben az internet-szolgáltatás igénybevétele esetén a számla szólhat a munkavállaló nevére is. A Széchenyi Pihenő kártya a Deloitte tapasztalata szerint még nemigen szerepel a cégek cafeteriakínálatában, lévén az új relaxációs juttatás részleteit egyelőre homály fedi. Érdemes megfontolni a munkáltató által a munkavállaló részére nyújtott lakáscélú támogatás biztosítását jövőre is, mivel a jelenlegi adóterhet nem viselő járandóságként kezelés helyett 2011-től az adómentes juttatások körébe kerül 5 millió forintot meg nem haladó összegben. Fontos lehet, hogy a jövő évtől megváltozik az üzleti ajándék és a reprezentáció fogalma is, azonban a társasági adóalany által nyújtott reprezentáció és üzleti ajándék személyi jövedelemadózás szempontjából továbbra is adómentes.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.