BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Romániában lassult, Szlovákiában gyorsult növekedés

Romániában lassult az ipari termelés növekedése októberben, Szlovákiában pedig kismértékben az elemzői várakozásokat is felülmúlta.

Románia ipari termelése éves alapon 2 százalékkal nőtt októberben, ami alacsonyabb a szeptemberi 2,8 százalékhoz képest. Szeptemberhez képest stagnálást mutat az ipari kibocsátás mértéke.

Éves alapon a bányaipari termelés 7,8 százalékkal csökkent, az áramtermelés 7,1 százalékkal, a feldolgozóipar 4 százalékkal zsugorodott. Az idei év első 10 hónapjában összességében 3,8 százalékkal bővült a román ipari termelés az előző év azonos időszakához.

A román bruttó hazai össztermék (GDP) az idei év első három negyedévében 2,5 százalékkal csökkent, a tavalyi év 7,1 százalékos visszaesését követően.

13,4 százalékkal nőtt októberben éves alapon az ipari termelés Szlovákiában, ami kismértékben felülmúlja az elemzők által várt 13,0 százalékot. Így a szeptemberi 13,2 százaléknál magasabb adatról számolt be a szlovák statisztikai hivatal.

A szlovák ipar így már tizenkét hónapja folyamatos növekedést mutat. A feldolgozó ipar növekedése tovább gyorsult a szeptemberi 12,2 százalékot követően októberben 13,5 százalékkal nőtt. Az autóipar termelésének növekedése azonban lassult. Októberben 29,2 százalékot érte el a növekedés szemben a szeptemberi 36,2 százalékkal.

Szlovákiában elfogadták a 2011-es költségvetést

A szlovák parlament elfogadta az ország 2011-es költségvetését. A tervezet szerint a 2010-es 7,8 százalékos GDP arányos hiányt követően jövőre 4,9 százalékos hiány várható. A költségvetés tervezet 1 milliárd eurós megtakarítást tervez kiadási oldalon és 770 millió eurós bevételemelést, mely az ideiglenesen 1 százalékkal megemelt általános forgalmi adóból folyna be. Az elfogadott költségvetés az idei év 4 százalékos növekedését követően, 3,3 százalékos bővüléssel számol 2011-ben.

A költségvetési tervezetben szereplő hiánycél ambiciózus, melynek kockázatai vannak. A bevételi oldalon változtatásokra lehet szükség a gazdaság vártnál rosszabb teljesítménye miatt – vélekedett Eduard Hagara, az ING Bank közgazdásza.

A költségvetési tervezetben szereplő hiánycél ambiciózus, melynek kockázatai vannak. A bevételi oldalon változtatásokra lehet szükség a gazdaság vártnál rosszabb teljesítménye miatt – vélekedett Eduard Hagara, az ING Bank közgazdásza. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.