BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvező előjelek a hazai iparban

Az előzetesen jelentett 14,5 százalékossal megegyező novemberi ipari növekedésről számolt be a statisztikai hivatal, amely augusztus óta a legkedvezőbbnek számít, és közel duplája az októberi bővülésnek.

Ezzel az első tizenegy hónap átlagos teljesítményjavulása 10,5 százalék lett, és várhatóan e körül lesz a teljes 2010-es statisztika is. Tíz év óta nem volt ilyen dinamikus bővülés a szektorban, ehhez azonban hozzájárult a tavalyi óriási zuhanás, amely miatt a viszonyítási értékek igen alacsonyak. Majdnem 18 százalékkal esett a termelés 2009-ben, ez közel ötévnyi visszalépést jelentett a termelés szintjében.

A szektort novemberben ismét csak az export tartotta életben, a külpiaci értékesítés 20,7 százalékkal haladta meg az egy esztendővel korábbit. Az utóbbi években csak kétszer tudott 20 százalékkal bővülni az exportértékesítés, vagyis az elemzők által korábban jelzett lassulásnak egyelőre nyoma sincs. Szükségük is volt a termelőknek a külső piacokra, a hazai eladások ugyanis éves alapon 5 százalékkal szűkültek. Ez ugyan jobb eredmény az októberinél, optimizmusra azonban aligha ad alapot.

Kedvezők viszont a feldolgozóipar rendelésállományáról szóló adatok: az újonnan kötött kontraktusok 35 százalékkal nagyobb volumenre szólnak, mint a 2009 novemberében létrejöttek. Még az új belföldi rendelések is 16 százalékkal emelkedtek, az exportra szólók pedig közel 40 százalékkal ugrottak meg. A teljes rendelésállomány most először változott pozitívan a válság kitörése óta, habár a 2008. őszi szintet még nem éri el. A tendencia egyértelműen javuló, ami a következő hónapokra élénk ipari aktivitást vetít előre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.