BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megindulhat végre a növekedés

Kedvező adatok is érkeztek a múlt heti adatdömpingben. A legfontosabb, hogy tovább javult a magyar növekedés, ugyanakkor az infláció mérséklődött.

Az építőipar azonban tragikus teljesítményt produkál, emellett az államháztartási adatokkal kapcsolatban is felvetődött némi bizonytalanság, bár utóbbi sem szegte kedvét a bizakodó befektetőknek.

Nagymértékben, 27,6 százalékkal drágultak tavaly a növényi mezőgazdasági termékek, miközben az élő állatok és állati termékek ára éves szinten alig változott, mindössze 1,8 százalékkal nőtt – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A növényi termékekét a gabonafélék, a takarmány-alapanyagok ára húzza fel, az állati termékek kismértékű drágulása elsősorban a tej és tejtermékek árkorrekciója miatt következett be.

A magyar gazdasági növekedés újra meghaladja az uniós átlagot, a gyorsulás hat negyedév óta töretlen. Igaz, a mélyponton 8 százalékos visszaesés is volt a hazai gazdaságban, a 2 százalékos utolsó adat régiós összevetésben nem számít kiemelkedőnek. A KSH és az Ecostat előzetes adatai alapján éves átlagban 1,2 százalékos volt a GDP-növekedés, ez 2006 óta a legkedvezőbb adat.

A januári inflációs statisztika lényegesen kedvezőbb a múlt év véginél. A 4 százalékos drágulásban továbbra is az élelmiszerek és az üzemanyagok fejtik ki a legerősebb nyomást, de a többi termékkörre az alacsony kereslet miatt alig van átgyűrűzés. Mindezek alapján csökkent a februári jegybanki kamatemelés esélye. A szintén friss ipari adatokból pedig az derült ki, hogy a szektor kivitele megtorpant év végére.

Az építőiparban 2010 átlagában 10,1 százalékos volt a tavalyi átlagos teljesítménycsökkenés a KSH statisztikái alapján, ennél nagyobb visszaesés az elmúlt másfél évtizedben csak 2007-ben volt; immár ötödik éve tart a lejtmenet. A decemberi termelés 12,3 százalékkal esett éves alapon, a szerződésállomány is tovább zsugorodott: 13,3 százalékkal múlta alul a 2009 végi szintet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.