BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot nőtt a szlovákiai ipari termelés

A szlovák iparnak adott új megrendelések értéke januárban 2,944 milliárd euró volt, 3,1 százalékkal kevesebb, mint decemberben, és 28,4 százalékkal több, mint tavaly januárban.

A növekedés üteme lassult: decemberben a havi növekmény 11,4 százalékos, a tizenkét havi többlet 34,6 százalékos volt.  Tavaly az új ipari megrendelések értéke, 34,036 milliárd euró, 26,6 százalékkal volt több, mint 2009-ben, amikor az előző évinél 19,9 százalékkal kevesebb értékű új megrendelés érkezett.

Az autógyártással túlsúlyos szlovák ipart 2009-ben igen megviselte a gazdasági világválság: átlagosan 14,5 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Tavaly már - a gyorsan növekvő ázsiai keresletre számítva - a Volkswagen Pozsony mellett, a dél-koreai Kia autógyár a zsolnai (Zilina) telephelyén ütemesen bővítette termelését és kapacitását új beruházásokkal és a munkahelyek szaporításával. Így tavaly az ipari termelés már ismét nőtt, évi átlagban 19,2 százalékkal 67,484 milliárd euróra. Januárban az ipari termelés értéke 19,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Szlovákia hazai összterméke (GDP) 2009-ben 4,7 százalékkal csökkent, tavaly 4,0 százalékkal nőtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.