BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fed a világgazdaság érdekében cselekszik

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris politikáját több kritika érte. Az újabb stimulus (600 milliárd dolláros kötvényvásárlási program) gyengítette a dollárt, amely más gazdaságok növekedését vethette vissza. A Fed szerint szükség volt a monetáris stimulusra, hogy segítsék a hazai gazdaságot. Elemzők szerint ezzel lehetett elkerülni a gazdaság "negatív spirálját".

Több állam hevesen kritizálta az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi monetáris könnyítését: Németország, Kína és Brazília úgy vélekedett, hogy a gyenge dollár visszaveti az országuk gazdasági teljesítményét. A Fed kormányzója, Ben Bernanke elmondta, hogy a banknak az amerikai gazdaság növekedésére kell koncentrálnia.

A Barylays Capital becslése szerint a globális gazdaság 4 százalék felett fog növekedni 2011 második felében. Az aggodalmak, amelyek szerint a monetáris stimulus inflációgerjesztő hatású lesz nem fognak valóra válni – tették hozzá az elemzők.

A Fed kritikusai nem látják, hogy a gyenge fizetőeszköz teljesen normális, ha egy ország éppen egy bank- és hitelválságból épül fel – mondta Ethan Harris, a Bank of America Merrill Lynch fejlett piaci kutatási csoportjának vezére. Ezen az úton gyógyíthatja egy ország a sebeket - tette hozzá.

Az Egyesült Államok gazdasága 3,1 százalékkal bővült az előző év utolsó negyedében, és 3 százalékkal emelkedhet 2011-ben, amely a leggyorsabb szint 2005 óta – mutatja a Bloomberg által megkérdezett 65 közgazdász véleménye. A gazdaság 2009 júliusa óta zsugorodott, amely a legsúlyosabb válság volt a nagy gazdasági válság óta.

Brazília, Oroszország és Kína átlagosan 7,7 százalékkal növekedhet ebben az évben, míg tavaly 8,8 százalékos emelkedést mutattak. Németország gazdasága idén 2,65 százalékkal bővülhet a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint.

Az amerikai vásárlók 20 százalékban kínai exporttermékeket vesznek, a második helyen a német és a brazil termékek állnak az Egyesül Államok kormánya szerint. Az amerikai gazdaság hozzávetőlegesen 13 százalékkal nagyobb, mint brazil, német, orosz, kínai és indiai gazdaság összesen. Ez azt jelenti, hogy az amerikai gazdaság problémái megrengetik kereskedelmi partnereiket is.

„Szükség volt a monetáris stimulusra, hogy a gazdaság elkerülje a negatív spirált” – mondta Jens Nordvig, a Nomura közgazdásza. „A Fed megértette, hogy ez mindenki érdeke” – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.