BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Járai: "Heroikus munkát végzett a magyar kormány"

„Jó irányba halad a magyar gazdaság, az út, amin elindultunk, jó" - mondta el Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által szervezett, „A 2012. évi költségvetés makrogazdasági környezetét meghatározó tényezők" című tudományos konferencián.

Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke szerint sok a tennivaló, de érdemes áttekinteni, hogy mit értünk el. „Úgy tűnik, hogy a válság valószínűsége kisebb, mint egy évvel ezelőtt" - mondta Járai, aki szerint a magyar gazdasággal szemben megnőtt a bizalom az elmúlt esztendőben. „Beindult a növekedés, heroikus munkát végzett a magyar kormány" - fejtette ki a Költségvetési Tanács elnöke az ÁSZ tudósítása szerint.

Járai szerint hihetetlen átalakulás ment végre Magyarországon, teljesen más filozófia irányítja a gazdaságpolitikát, mint korábban. „A költségvetés rendbetétele folyamatban van, egyszeri és tartós lépések is történtek. Az adórendszer egyszerűbbé tétele, az államadósság csökkentése elkezdődött, és a bürokrácia csökkentése is jó úton halad" - mondta Járai, aki szerint az oktatást hatékonyabbá kell tenni, a korrupciót pedig vissza kell szorítani.

Járai szerint jelenleg az egyik legfontosabb teendő a bizalom erősítése és a tőkevonzás erősítése, munkahelyeket ugyanis csak beruházásokkal lehet teremteni, ehhez pedig tőke kell. Ebből a szempontból több negatív lépés is történt, ilyenen voltak például a különadók, miközben a költségvetés stabilizálása pozitívumnak tekinthető.

Járai szerint fel kell lendíteni a hazai kis és középvállalati (kkv) szektort, fejleszteni kell a „leült" magyar bankszektort és végre kell hajtani a költségvetés strukturális átalakítását is.

Jártai szerint a költségevetési tanácsról elmondta: kellenek komoly fiskális szabályok, így üdvözlendő, hogy ezek bekerültek az alkotmányba. „Szeretném eloszlatni azt a félreértést, hogy a tanács csinálja a költségvetést. Nem a tanács felelőssége, hogy milyen lesz a költségvetés. Jó költségvetéshez jó kormányzás szükséges. Ha a kormány és a parlament nem érti meg a jó költségvetés fontosságát, akkor a költségvetési tanács sem tud segíteni, ezt mutatta az előző tanács tapasztalata is" - mondta a tanács elnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.