BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végre egy hír, amely gyengíti a svájci frankot

Árnyalatnyit veszített lendületéből az első negyedévben a svájci gazdaság, amelynek hírére kissé gyengült a frank a főbb devizákhoz képest.

A kedden publikált statisztikai adatok szerint a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékkal nőtt január-március között az előző negyedévi 0,8 százalékos bővülést követően, míg elemzők 0,8-1 százalékot vártak az első negyedévben.

Éves összevetésben is lassult a növekedés: 2,4 százalékra a tavaly október-decemberben elért 3,1 százalékról. Mindamellett elemzők szerint a kisebb növekedés ellenére a gazdaság robusztusan fejlődik, a húzóerő továbbra is az export az erős frank ellenére, és növekszik a magánfogyasztás is.

Az egyetlen negatív elem a gépek és berendezések beruházásának az alakulása - itt 0,3 százalékos visszaesést tapasztaltak -, de ez is csak inkább kis korrekció az előző negyedévek lendületes növekedéséhez képest.

Mindenesetre a hír hallatán kissé gyengült a svájci frank: egy euró 1,2260 frankot ért kedden kora délelőtt a hétfőn esti 1,2175 frankot követően. Egy dollár 0,8525 frankot ért, hétfőn 0,8480-at.

Az Equilor elemzésében úgy véli, nem elképzelhetetlen, hogy a várakozásokat rendre alulmúló GDP adatra a jegybank lépjen és felújítsa intervenciós politikáját. Azt a legtöbb elemzőház már jelezte, hogy Svájc minden bizonnyal előbb behúzza a fékeket, mint a szomszédos európai nagygazdaságok, elsősorban Németország, Franciaország és Olaszország.

A kis nyitott gazdaság ugyanis sokkal érzékenyebb az európai konjunktúrára, mint a relatíve nagy belső piaccal rendelkező szomszédok, amelyek növekedését eddig viszonylag jól meg tudta lovagolni a GDP 53 százalékát kitevő exportszektorral rendelkező alpesi ország.

A mostani lassulást viszont egy ideje érezni, ahogy a külső konjunktúra is túljutott a csúcspontján, illetve Svájc külső versenypozícióját erőteljesen csorbítja a frank rekorderős értéke, amit a múlt héten 1.21-es szinten állított be az euróval szembeni jegyzés (gyakorlatilag ezt lehetett érezni Magyarországon is a 220 forintos frank árfolyamban).

Megkönnyebbülést jelenthetne a frankhiteleseknek, ha a svájci jegybank (2009-2010-hez hasonlóan) ezen a szinten jelentős frankeladásokkal húzná vissza az euró/frank árfolyamát a jelenlegi szintről. Erre van is esély, a hagyományosan negyedévente ülésező svájci jegybank következő ülésén, június 16-án ez is szóba kerülhet.

Nincs könnyű helyzetben az export-vezérelt Svájc, ugyanis a növekedés lassulásával párhuzamosan gyorsabb ütemre kapcsolt az áremelkedés, ami miatt az IMF is figyelmeztette az alpesi államot, hogy mielőbb monetáris szigorításba kell kezdeni. A stagflációs veszély miatt viszont nem fogja az SNB elkapkodni a kamatemelést, de legalábbis valamilyen kiegészítő intézkedéssel egybekötve tud szigorítani, ami is erősíti azt a víziót, hogy ki kell újítani a frankgyengítést a növekedési momentum megtartására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.