BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fantasztikusnak látja a magyar kilátásokat az elemző

„Előrejelzésünk szerint 2011-ben a növekedés kissé, 2012-ben jelentősebb mértékben meghaladja egyes vezető intézmények várakozásait” – áll a TakarékBank legfrissebb elemzésében. Ezt elsősorban a „gyorsabb beruházási dinamika, illetve a „nagy autóipari beruházások által generált hozzáadott-érték” növekedésével magyarázzák a szakértők. A „növekedés szerkezete” pedig nem okoz inflációs nyomást. Suppan Gergely elemzőcsoportja szerint a külső ársokkok – elsősorban az élelmiszerek tekintetében – gyorsabban húzódnak vissza.

Az idei első negyedévben a növekedés húzóereje továbbra is „a kiválóan teljesítő exportvezérelt feldolgozóipar” volt. Mivel a növekedést jelenleg „még szinte csak az export biztosítja, kulcsfontosságú, hogy mi várható a legfontosabb külpiacainkon” – fogalmaznak a közgazdászok.

A német gazdaság a „közelmúltig messze a várakozások feletti teljesítményt nyújtott”, amelynek húzóereje az egyes feltörekvő piacokon megfigyelhető robosztus méretű keresletnövekedés.

Az elemzők szerint a német gazdaság várható lassulásának ellenére a kivitel a következő években is élénk maradhat „a jelentős méretű autóipari beruházásoknak” köszönhetően.

Idén a növekedés fokozatos gyorsulására számítanak a TakarékBank közgazdászai, de lassan élénkül a belső kereslet. „A második negyedévben a növekedés elérheti a 2,8 százalékot”, amely leginkább a múlt évi alacsony bázisnak köszönhető – vélekednek. „A tavalyi kedvezőtlen időjárás negatív mezőgazdasági hatása már a második negyedévben éreztette hatását, így átlagos terméseredmények esetén a mezőgazdaság növekedési hozzájárulása pozitívba fordulhat – teszik hozzá. A fogyasztás véleményük szerint a második negyedévben „még stagnálhat”. „Az élénkülést az idei adóváltozások még nem segítették elő, miközben a svájci frank árfolyam alakulása, illetve a magas élelmiszer és üzemanyagárak hátráltatják a fogyasztás bővülését” – áll az elemzésben.

„A foglalkoztatás lassú növekedése és a nyugdíjpénztári vagyon reálhozam kifizetésének köszönhetően a harmadik negyedévben már a fogyasztás is szerény növekedésnek indulhat, amit az alacsony bázis is segíthet” – állapítják meg. Kiemelik, hogy a beruházások is élénkülhetnek. „A harmadik negyedévben a növekedés 3 százalékra gyorsulhat” – írják az elemzők.

Tavaly decemberben váratlan mértékű ipari termelés visszaesése, vagyis az alacsony bázis is segít, hogy a negyedik negyedévben 3,8 százalékra gyorsuljon a gazdaság bővülési üteme.

Azonban több kockázatot is kiemelnek. Lefelé mutató kockázat például a még mindig szűkülő hitelezés, a svájci frank árfolyamának további erősödése, a magas energia- nyersanyag- és élelmiszerárak.

A közgazdászok felhívják a figyelmet arra, hogy a devizaalapú jelzáloghitelek esetében a tervezett árfolyamrögzítés jelentősen mérsékli a rövid távú kockázatokat, azonban a törlesztőrészletek csökkenéséből származó megtakarításokat a háztartásoknak célszerű megtakarítani, mivel a különbözetet – kedvezményes – kamatokkal együtt később vissza kell fizetni.

Felfelé mutató kockázatnak jelölik meg a német gazdaság robosztus növekedését, illetve a német gazdaság pozitív hatását más, számunkra fontos gazdaságokra.

Mi lesz jövőre?

„2012ben a növekedést jelentős mértékben segítheti a Mercedes kecskeméti gyárának üzembe helyezése”, e mellett más vállalatok kapacitásbővítései is hozzájárulnak a növekedéshez. „ezek összességében mintegy 0,6 százalékponttal növelik a GDP-t” – áll a TakarékBank elemzésében.
A beruházásokat a győri Opel és a szentgotthárdi Audi üzemek teljesítménye húzza, amelyek a „teljes nemzetgazdasági beruházási teljesítmény mintegy 8,5 százalékát teszik ki”. Jövőre a gazdaság bővülési üteme „3,6 százalékra gyorsulhat”, a fenti tényezők nélkül a növekedés 3 százalék marad.

A növekedés 2011 utolsó negyedévéhez képest azonban lassul az elemzők szerint „a kormány által csökkentett lakossági transzferek, illetve az adóterhelést kismértékben növelő 2012. évi változások (ennek oka az adójóváírási lehetőségek csökkentése)” miatt. A fogyasztás bővülése „alacsony szinten, 2-2,5 százalék körül stabilizálódik, a fogyasztás növekedése leginkább a foglalkoztatás lassú javulásának lesz köszönhető”.

Jövőre az első negyedben 3,4 százalékos növekedésre számítanak az elemzők, majd fokozatos gyorsulást vetítenek előre a következő negyedévekre, rendre: 3,5, 3,6 majd 3,8 százalékos gazdasági növekedést.

2013 ennél is jobb lehet

Az egyes ágazati különadók 2013-ra tervezet megszüntetése – kivéve a pénzintézeti különadót – kismértékben javíthatja a „beruházási aktivitást”. Ebben az évben kezdi meg termelését az Opel és az Audi, valamint a Mercedes termelésének áthúzódó hatásával együtt 0,8 százalékponttal járulhatnak hozzá a növekedéshez. „2013-ban a növekedés elérheti a 3,8 százalékot” – írják a TakarékBank közgazdászai.

A költségvétés „további kiadásszűkítései maitt a fogyasztás növekedése az előző évihez hasonló marad”, azaz továbbra sem gyorsul a várt előző évi 2-2,5 százalékról.

A kormány konvergneciaprogramja az elemzők által előrevetítettnél alacsonyabb növekedésen alapszik. Idén 3,1, jövőre 3, utána pedig 3,2 százalékos gazdasági növekedést vár a kormány a „konzervatív pálya” szerint, amelyre a Széll Kálmán-terv épül.

Igaz, a programban szereplő „dinamikus pálya” az elemzők szerint sem érthető el. E szerint a kormány az idei évre 3,2, jövőre 3,6, 2013-ra pedig 4,8 százalékos gazdasági növekedést jósol.

Az inflációval sem lesz gond

„Az infláció mérséklődését segíti, hogy a növekedés szerkezetében nem a fogyasztás a meghatározó” – vélik az elemzők. A fogyasztás lassú növekeése feltehetőe nem okoz inflációs nyomást, az alacsny bérdinamika szintén az infláció mérséklődésének irányába mutat.

Véleményük szerint az infláció jövő év végére elérheti a 3 százalékos inflációs célt, és középtávon e körül ingadozhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.