BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kellemes meglepetés az eurózónából

A csökkenést jelző elemzői jóslatokkal szemben nőtt az ipari termelés áprilisban az euróövezetben a szerdán megjelent adatok szerint. Éves összevetésben 18 tagállamban nőtt, 5 tagállamban csökkent az ipari termelés.

Az Eurostat uniós statisztikai hivatal becsült adatai szerint a 17 országból álló övezet ipari teljesítménye 0,2 százalékkal nőtt az egy hónappal korábbihoz képest. Éves összevetésben 5,2 százalékos bővülést regisztráltak.

Elemzők márciushoz képest 0,2 százalékos csökkenésre számítottak, a tavaly áprilisihoz viszonyítva pedig kisebb mértékű, 5 százalékos növekedésre.

Az Eurostat felülvizsgálta a márciusi adatokat, ezek szerint az euróövezet ipara nem csökkent, hanem stagnált februárhoz képest, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig nem 5,3 százalékkal, hanem 5,8 százalékkal nőtt.

A márciusihoz hasonlóan az áprilisi kimutatás is arra utal, hogy az adósságválsággal sújtott periféria egyre inkább leszakad az euróövezet fejlett, központi részétől. A divergencia - széttartás - leginkább a Görögország-Németország párosnál látszik: a dél-európai országban éves összevetésben 10,7 százalékkal csökkent az ipari termelés, az euróövezet - és az egész Európai Unió (EU) - legnagyobb gazdaságának számító Németország ipara pedig 9,9 százalékkal nőtt.

Az EU egészét tekintve havi szinten 0,1 százalékkal, éves alapon 4,7 százalékkal nőtt az ipari termelés.

A nem teljes - a 27-ből 23 ország adatait tartalmazó - kimutatás szerint márciushoz képest 11 országban nőtt, 11 országban csökkent a termelés, egy tagállamban - Észtországban - pedig stagnált.

Éves összevetésben 18 tagállamban nőtt, 5 tagállamban csökkent az ipari termelés.

A magyar adatokat ugyancsak szerdán tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A jelentés szerint áprilisban az ipari termelés 0,7 százalékkal nőtt az egy hónappal korábbihoz képest, és 7,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.