BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Barroso nekiment a Moody’s-nak Portugália miatt

Élesen bírálta José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán a Moody's hitelminősítő ügynökség döntését Portugália fizetőképességének jelentős mértékű leminősítéséről.

Strasbourgi sajtótájékoztatóján (a volt portugál kormányfő) Barroso úgy vélte, ez a döntés szinte kizárólag arra jó, hogy fokozza a spekulációs tevékenységet a piacon, és növelje az európai pénzügyi helyzettel kapcsolatos előítéleteket.

Emlékeztetett arra, hogy az EU már dolgozik a hitelminősítők tevékenységének ellenőrzésén.

Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője, Amadeu Altafaj Tardio a bizottság szokásos napi brüsszeli sajtótájékoztatóján szintén bírálta a leminősítést, amelyet szerinte rosszul időzítettek, ráadásul szinte kizárólag hipotéziseken alapul, nem tényeken.

A Moody’s Investors Service „Baa1”-es besorolási szintről „Ba2”-re, vagyis "bóvli" kategóriába süllyesztette Portugália adósságát kedd este arra a véleményére hivatkozva, hogy az ibériai országnak újabb nemzetközi pénzügyi segélycsomagra lehet szüksége.

A leminősítés után a portugál 2 éves államkötvények hozama 157 bázispontot emelkedett 14,5 százalékra. A spanyol és az olasz kötvények hozama is emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.