BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt az erős frank eredménye: Svájc is szenved

Júliusban csökkent Svájc exportja, elsősorban az erős frank, valamint a külföldi kereslet lanyhulása miatt. Bár a hosszú hónapokig tartó emelkedés után a júliusi az első megtorpanás, elemzők szerint az exportőrök a tendencia erősödésétől tartanak.

A kivitel reálértékben még 4,8 százalékkal nőtt, nominálisan viszont 0,7 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbihoz képest, amikor még 3,7 százalék volt a növekedés.

Svájc legnagyobb kereskedelmi partnere, az Európai Unió 3,3 százalékkal kevesebbet vásárolt a svájci vállalatoktól. A Franciaországba irányuló export névértéken 8,8 százalékkal esett, a görög kivitel 25 százalékkal csökkent. A legnagyobb vásárló, Németország viszont 9 százalékkal többet importált Svájcból, mint egy évvel korábban, és kedvezően alakultak a kapcsolatok a feltörekvő országokkal is.

A svájci cégek hosszútávú szerződései egyelőre megvédik őket a legrosszabbtól, de elemzők szerint növekszik körükben az aggodalom, hogy tovább esik a kivitel az erős frank miatt. Ugyanakkor a feltörekvő országokba növekszik az export - Kínába például közel 28 százalékkal.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.