BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem menekültek meg a franciák

Tizennégymilliárd eurós bevételnövekedést remél a francia kormány azoktól az intézkedésektől, amelyek tervét – a 2012-es költségvetés „előzeteseként” – tegnap este jelentette be François Fillon miniszterelnök.

Párizs nincs könnyű helyzetben, mivel Nicolas Sarkozy államfő már nyíltan a jövő évi elnökválasztásra készül, miközben a növekedési kilátások romlása ellenére az államadósság és a deficit leszorítása is kötelező feladat.

Mindkét szempontból ideális megoldás a legmagasabb jövedelmekre kivetett extra adó, nemcsak azért, mivel ezzel az intézkedéssel nem az átlagfrancia pénztárcájában turkál a kormány, de azért is, mert az érintett leggazdagabbak ezt kedden közölt nyílt levelükben egyenesen kérték a kormánytól. Az előzetes hírek szerint ez az egymillió eurót meghaladó jövedelmek esetén 1-2 százalékot tenne ki.

A vagyonosok számára jelent szigorítást az a terv is, amely szerint az osztalékokból származó jövedelmekre kivetett tb-járulék mértéke 12,3 százalékról 14-re nőne. A másik fő célpont az adókedvezmények szerteágazó rendszere. Ilyen törvényes kiskapukból több mint ötszáz van, François Baroin gazdasági miniszter korábban közölt számítása szerint ezek miatt 75 milliárdnyi adóbevételtől esik el az államkassza évente. A kormány azonban nem csak ezek felszámolását tervezi.

Egyes vagyonadók feltételeinek szigorítása mellett például fenntartanák a nullaszázalékos kamattal igénybe vehető kölcsön lehetőségét az első lakás vásárlásához, függetlenül az igénylő anyagi helyzetétől.
Nem ússzák meg azonban a kevésbé jómódúak sem. A miniszterelnök a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásai során felvetette annak lehetőségét, hogy megszüntetnék a túlórára fizetett bér adómentességét.

Az újabb intézkedésekre azért van szükség, mert a költségvetések tervezésekor erre az évre kalkulált 2,0 és a jövő évi 2,3 százalékos GDP-növekedési prognózis tarthatatlan. Egyes szakemberek szerint még a recesszió sem elképzelhetetlen: a Barclays 2011-re 1,7, 2012-ben 1,2 százalékos növekedést vár, míg a Morgan Stanley a múlt héten 0,9 százalékra módosította korábbi, 1,6 százalékos jövő évi prognózisát.

A fő cél az, hogy Párizs bizonyítsa a piacok számára, rászolgál az egyre kevésbé jellemző legjobb osztályzatú adósbesorolásra. Ehhez – mutat rá a Le Figaro elemzője – hihető növekedési pályát kell felvázolnia a Fillon vezette kabinetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.