BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzt, befektetetést, piacot akar Orbán

Számos ponton egybeesik Magyarország és Szaúd-Arábia érdeke – így komoly eredmények várhatók Orbán Viktor és az által vezetett politikai és üzleti küldöttség hétfőn kezdődő háromnapos rijadi útjától. Hitel, befektetés, termék- és szolgáltatásexport – erről lesz szó.

A pénzügyi együttműködésről, szaúd-arábiai befektetésekről, energetikai, agrár-, építő- és vegyipari, továbbá egészségügyi és idegenforgalmi együttműködésről és kereskedelemről tárgyal hétfőtől a szaúdi fővárosban Orbán Viktor. A kormányfőt elkíséri Matolcsy György nemzetgazdasági, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és népes üzletember-küldöttség is. Azt is megtudtuk, a program még alakul, ennek függvényében más tárcavezetők, államtitkárok is a kiutazhatnak.

Az október 5-ig tartó látogatáson több kétoldalú megállapodást is aláírnak. Ezek területeire következtetni lehet abból, amit Becsey Zsolt volt külgazdasági államtitkár júniusi rijadi tárgyalásai után nyilatkozott: ezek szerint néhány hónapon belül megszülethet a beruházásvédelmi és a kettős adóztatást elkerülő egyezmény. Bizonyos, hogy a vendéglátók felvetik a vízum kérdését, amire – információink szerint – magyar részről azt tudják válaszolni, hogy mindent megtesznek a könnyítésért, amit schengeni övezethez tartozó uniós tagállamként megtehetnek. Szó van arról is, hogy megalakul a Gazdasági Vegyesbizottság, annak tematikus albizottságai, illetve az Üzleti Tanács is.

A szaúdi kapcsolatok stratégiai fontosságúak az Orbán-kormány számára. A világ egyik leggazdagabb országa – a maga mintegy 800 milliárd  dolláros tartalékával és a világ legnagyobb olajkészletével – komoly lehetőségekkel kecsegtet részben, mint viszonylag olcsó hitel nyújtója, részben, mint működőtőke-befektető, részben pedig, mint egy 25 millió lakosú, fizetőképes kereslettel rendelkező piac. Ami az előbbit illeti: nem lehet véletlen, hogy júniusban  Becseyvel Rijadban járt Pleschinger Gyula, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója is. Korábban lapunknak Miklóssy Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) alelnöke, az MKIK arab tagozatának elnöke azt mondta: a tartalék jó részét kezelő Szaúdi Alap kész hiteleket adni, mégpedig a Nemzetközi Valutaalapnál és a Világbanknál kedvezőbb feltételekkel. Mint ismert, ez utóbbi nagyrészt projekteket finanszíroz, Szaúd-Arábia pedig szívesen bekapcsolódna a magyarországi életminőséget javító fejlesztésekbe, például az egészségügy, a vízügy és a környezetvédelem területén.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.