BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adó 2012: mindenki szenvedni fog, de főleg ők

A pénteken benyújtott adócsomagból kitűnik, hogy a hiánycél tartása érdekében a kormányzat a forgalom erősebb adóztatása mellett immár a legváltozatosabb formában vezet be adózási szigorításokat. Ezek nem csupán a lakossági, hanem a vállalkozási szférától is jelentős forrásokat vonnak el, jelentősen korlátozva a növekedés beindulásának lehetőségét. Mivel a bérkompenzáció rendszere hiányzik a tervezetből, a BDO Magyarország szerint a következő hetekben még további fontos intézkedésekre számíthatunk.

A lakossági szegmensben két ellentétes hatású intézkedés, az adójóváírás teljes, illetve a szuperbruttó félig történő kivezetése a személyi jövedelemadón belül jelentős jövedelemátcsoportosítást eredményez. Tovább bonyolítja a képet egy, a világban is egyedülálló megoldás: formailag megmarad az egykulcsos adó, ugyanakkor az adóalap lesz sávos: a 202 ezer forint feletti havi jövedelmet kell majd 1,27-es szorzóval megnövelni. Mivel ezzel párhuzamosan egy százalékponttal, 8,5 százalékosra nő a munkavállalókat sújtó egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék is, összességében jelentős körben számíthatunk a nettó jövedelmek csökkenésével 2012-ben.

„Különösen az egyedülálló minimálbéresek járnának rosszul, akik havonta mintegy tízezer forinttal kevesebbet vihetnek majd haza, mint eddig – hangsúlyozza Szolnoki Béla, a BDO Magyarország adópartnere. –  Ennek ellensúlyozására emelné a kormány a minimálbért az idei havi 78 ezerről 92 ezer forintra. Ahhoz azonban, hogy abból a jelenlegihez hasonló (hatvanezer forint körüli) összeg maradjon, a munkaadóknak kell 18 ezer forintos többletköltséget bevállalniuk.”

Az előző hatások legalább részbeni ellensúlyozására az eddigi nyilatkozatok szerint állam kétféle kompenzációt vállalna. Egyrészt az alacsonyabb keresetű munkavállalóknál jelentkező nettó jövedelem-kiesést, másrészt a munkáltatókra hárított béremelés miatti költség növekedés ellentételezését. Ennek megvalósítási módjáról, illetve az erre szánt összegről azonban még nincs információ.

A vállalkozói szférában még sokszínűbb módon szigorodnak az elvonások. A gazdaság egészére alapvető hatást gyakorol az uniós csúcsra, 27 százalékra emelt általános ÁFA-kulcs (+150 milliárd forint). Jelentős, 42 milliárdos hatása lesz a jövedéki adók emelésének, valamint a speciális különadóként alkalmazandó baleseti adó alkalmazásának is (+27 milliárd forint). Kisebb mértékű, de érzékelhető tehernövekedést jelent az illetékek emelkedése és a népegészségügyi adó további kiterjesztése is. Egyelőre nehezen belátható, hogy az önkormányzatok számára kiszélesített adózási lehetőségekkel (az eddigieknél több fajta települési adó kivetésére nyílik majd lehetőség), milyen mértékben tudnak és akarnak élni az önkormányzatok.

Az adózási és járulék-hatásokból összességében 445,5 milliárd forint plusz bevételre számít a kormányzat, miközben további 350 milliárdot a költségvetési kiadások csökkentésével remél megtakarítani. A bérkompenzáció ígért rendszere és hatásai ugyanakkor még nem ismertek.A fentiekből arra lehet következtetni, hogy mind a lakosság, mind a vállalkozói szféra jövedelmeinek egy jelentősebb része a költségvetés felé csoportosul át, akár közvetlenül, akár közvetetten – ad összefoglalást Szolnoki Béla.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.